Croinvest.eu

O pokretaču kampanje

Edukativni centar Congeria

Edukativni centar Congeria
Metković
Kreirao/la 1 kampanju

Edukativni centar Congeria osnovan je 2014. godine od strane obitelji Vuica s ciljem zaštite podzemnog bogatstva i raznolikosti vodene faune Jame u Predolcu, a dosad ga je vidjelo više od 4 500 posjetitelja.

Postavite pitanje

Brojne špilje i jame evidentirane su na brdskim prostorima doline rijeke Neretve tijekom speleoloških istraživanja te se tridesetak najvažnijih speleoloških objekata nalaze unutar predloženog Parka prirode “Delta Neretve”. Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih objekata je Jama u Predolcu zbog vrijednih nalaza reliktnog endemičkog  školjkaša (Congeria kusceri) te endemičkog mnogočetinaša (Marifugia cavatica), ali i cijelog niza drugih strogo zaštićenih vrsta. Prilikom ulaska Hrvatske u EU predloženo je preko 400 životinjskih vrsta od strane Hrvatske, a jedino je Congeria i još jedan kukac kornjaš uzet kao doprinos Hrvatske ukupnim prirodnim vrijednostima EU.

Otvaranjem Edukativnog centra «Congeria i život u podzemlju» vezanog uz Jamu u Predolcu omogućilo bi se širokom krugu ljudi izravno upoznavanje sa značajem podzemnog bogatstva i raznolikosti vodene faune Jame te nužnosti njezine aktivne zaštite.

Uz obitelj Vuica kao nosioca, u projektu Centra sudjeluju Hrvatsko biospeleološko društvo, Hrvatski prirodoslovni muzej, Udruga Baštinik te škole s područja neretvanske doline.

USKORO…

 

Upišite iznos uloga

No backers yet. Be the first!

Komentari

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obvezna polja su označena *