CroCube: prva hrvatska kockica u svemiru

Ne propusti priliku ispisati povijest i postati dio budućnosti Hrvatske: uključi se u veliku kampanju i pomogni nam lansirati prvi hrvatski satelit u svemir!

Tvrtka Spacemanic and udruga A3 (Adriatic Aerospace Association) pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama.

Za uspješnu misiju potrebno nam je 130.000 eura, a za gorivo puno znanja, dobre volje i zajedničkog doprinosa.

Kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.

Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX.

83 Backers 2 Love it
21.366,00 kn (2.835,76 €) Raised
980.000,00 kn (130.068,35 €) Goal
Raised Percent :
2.18%

94 Days to go
2.18% Funded
, Croatia

Ciljevi i benefiti misije: započeti svemirsku eru u Hrvatskoj

CroCube misija početak je svemirske ere u Hrvatskoj. Njome želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i stvaranje naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije.

Želimo povećati interes za astronomiju i svemirske projekte uz jačanje (STEM) znanosti i visokotehnološkog poduzetništva.

Želimo stvoriti platformu za osnivanje prvog svemirskog centra u Hrvatskoj, postaviti temelj za razvoj svemirskog sektora te omogućiti stvaranje bolje sutrašnjice za našu djecu, za novu generaciju znanstvenika, inženjera i istraživača svemira.

Povećanjem broja investicija i zaposlenih u sferi robotike, svemirske tehnologije i ICT industrije smanjit ćemo nezaposlenost i spriječiti odlazak (mladih) intelektualaca iz zemlje te potaknuti otvaranje novih studijskih programa orijentiranih na svemirske tehnologije.

Promovirat ćemo Hrvatsku kao inovativnu zemlju te povećati hrvatski udjel u globalnom svemirskom sektoru.

Stvorit ćemo neovisnost o drugim satelitima uz stvaranje vlastitih misija i izvora podataka te ostvariti i njegovati suradnju s Europskom svemirskom agencijom, ali i ostalim, vodećim svemirskim tvrtkama.

„U Hrvatskoj imamo nekoliko fantastičnih kolega koji rade za Spacemanic te smo se zbog toga odlučili pomoći izraditi prvi hrvatski satelit te ponoviti uspješnu priču Slovačke, ali i Češke Republike.”Jakub Kapuš, direktor tvrtke Spacemanic


Upoznaj CroCube nanosatelit i njegovu misiju

CroCube je mali satelit u obliku kocke. Izrađen je prema industrijskim standardima, a zbog svog prepoznatljivog oblika naziva se i CubeSat.

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica (eng. unit – jedinica). Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg.

CroCube satelit čine sljedeći sustavi i dijelovi:

● Aluminijska struktura
● Računalo
Napajanje
Sustav orijentacije i stabilizacije
Kamera
Sustav komunikacije

CroCube će biti opremljen kamerom and radijskim odašiljačem. Njegova je misija fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta.

Za vrijeme trajanja misije svi zainteresirani građani moći će uživo na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom.

CroCube u sebi će imati i integriranu micro karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.


Inspirativna misija bez štetnih posljedica za Zemlju

Satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje.

Nadalje, satelit je smješten u nisku zemljinu orbitu (LEO, Low Eart Orbit), što to znači? Nakon izvjesnog vremena satelit će privući Zemljina gravitacija i on će u cijelosti izgorjeti u atmosferi. Za njime neće ostati nikakve krhotine ni tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.


Pokloni za donatore

Budi zvijezda naše CroCube misije i novčanom uplatom omogući realizaciju projekta, a mi ćemo svaku donaciju nagraditi promo materijalom i boarding pass svih donatora poslati u svemir!

Svi donatori, nakon evidentirane uplate, na e-mail će zaprimiti i Zahvalnicu za podršku CroCube misiji.


How to donate (it’s simple!)

In order to make a successful payment, it is necessary to:
1. If you are on a laptop, select the desired payment amount on the right margin of the page, a ukoliko ste na mobilnoj verziji, na vrhu kampanje pritisnuti plavo dugme “Podržite kampanju” i potom u kućicu upisati proizvoljni iznos i kliknuti na plavu strelicu ili ispod kućice odabrati unaprijed određeni iznos i nagradu;
2. enter the requested personal data in the form;
3. select the desired payment method:
a) Visa or MasterCard (AgentCASH option);
b) cryptocurrency (Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen and EOS) via PayCek (here you can download instructions for using PayCek);
c) KEKS Pay;
d) general payment slip or internet / mobile banking.
4. confirm the payment according to further instructions of the platform.

After the payment has been made, it is necessary to wait a certain time until the payment is processed and recorded on the campaign page. Payments made by general payment slip or internet/mobile banking are recorded within 1 to 2 working days, and payments made by cards, cryptocurrencies or KEKS Pay within 1 to 12 hours.

For additional technical inquiries regarding payment, please contact us through the e-mail address cedior.org@gmail.com or the phone number +385 (0)98 611 467.

We take this opportunity to thank ZABA Bank and Bizzon, which enabled payment with Visa and MasterCard cards, Erste Bank which enabled payment with application KEKS Pay, and Electrocoin and PayCek, which enabled payment with cryptocurrencies Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen and EOS. We also thank the hosting company Mydataknox for maintaining the server.


Tijek projekta

CroCube misija odvijat će se u dvije faze.

Faza 1 – PRIPREMA

 1. Organizacija tima, priprema i vođenje projekta te dizajn samog satelita
 2. Prikupljanje potrebne dokumentacije i sredstava za lansiranje satelita putem donacija i crowdfunding kampanje
 3. Promocija i edukacija (konferencije, mediji, predavanja, radionice, podcasti…)
 4. Organizacija zemaljske stanice
 5. Proizvodnja komponenata (hardver)
 6. Razvoj operacijskog sustava (softver)
 7. Sastavljanje satelita
 8. Testiranje rada satelita
 9. Priprema lansiranja satelita

Faza 2 – LANSIRANJE

 1. Lansiranje i aktivacija sustava satelita pri dolasku na željenu orbitu
 2. Stabilizacija i početak izvršavanja misije
 3. Operacijska faza prikupljanja i analize telemetrijskih podataka
 4. Izvještaj o uspješnosti misije
 5. Obrada podataka dobivenih od CroCube satelita u godinama koje dolaze, dokle god je satelit operativan
 6. Pripreme za buduće misije


Who are we?

Iza CroCube misije stoji posada inovatora, programera, IT stručnjaka, radioamatera i svemirskih entuzijasta koji za sobom (i pred sobom) imaju brojne uspješne misije u suradnji sa svemirskim agencijama te vodećim svemirskim divovima poput SpaceX-a i ESA-e.

Udruga Adriatic Aerospace Association (A3)

A3 je najjača i najveća hrvatska udruga u domaćem i međunarodnom sektoru aero-svemira, s bazom u Zagrebu, a pokreće je znanstvenoistraživački kadar orijentiran na razvoj novih svemirskih tehnologija, proizvoda i usluga.

Ova jadranska aero-svemirska asocijacija okuplja međunarodne agencije za aero-svemir čime stvara okruženje u kojem svi pružaju svoj obol: industrija, akademija i javni sektor čijom se kolaboracijom stvara konkurentnost te jača pozicija Hrvatske u komercijalizaciji svemira. Zahvaljujući iskustvu i znanju članova Udruge, san o svemirskim projektima u Hrvatskoj uskoro će postati stvarnost.

“Snovi su snažna sila koja potiče kreativnost i inovativnost, a zvijezde su ultimativan resurs koji ih nadahnjuju, već milenijima. Dosezanje zvijezda ima mnogo izazova i još više odgovornosti. CroCube je mali korak u svemir, ali veliki skok za Hrvatsku, za obrazovanje mladih intelektualaca u vrhunskim tehnologijama koji će nastaviti pružati svoj doprinos u istraživanju svemira, koji će nastaviti sanjati i ostvarivati te snove, svojim idejama i inovacijama bit će nositelji promjena i razvoja vlastite zemlje, ali i razvoja svemirske ere na globalnoj razini. Jer posebnost svemirskih tehnologija leži u interdisciplinarnoj suradnji raznorodnih struka i pratiti rezultate znanstvenih istraživanja.”g. Danko Bosanac, predsjednik Udruge A3


Spacemanic

Spacemanic je tvrtka za dizajn, pripremu i integraciju nanosatelitskih misija sa sjedištem u Bratislavi (Slovačka) i Brnu (Češka), fokusirana na isporuku provjerenih i inovativnih Cubesat rješenja, platformi, komponenti i usluga.

Tvrtka posjeduje pozamašno iskustvo rada sa svemirskim tehnologijama te je sposobna razviti, izgraditi i upravljati nanosatelitskim misijama. To dokazuju brojni uspješni orbitalni projekti poput: misije skCube (prvi slovački satelit u svemiru), GRBAlpha satelit za mjerenje gama zračenja, multifunkcionalan češki nanosatelit „VZLUSAT-2“, „BDSat“ za radioamatere te napredan „Planetum-1“ cubesat namijenjen obuci budućih raketnih znanstvenika i inženjera.

“Kao lider projekta prvog slovačkog satelita mogu vidjeti koliki je smisao i doprinos projekt pružio Slovačkoj Republici. Zbog njega je pokrenuta suradnja Slovačke i Europske Svemirske Agencije (ESA), nastali su novi studijski programi na slovačkim tehničkim sveučilištima, a projekt je aktivirao i nastanak slovačkog kozmičkog industrijskog ekosustava. Također je omogućio da Slovačka pronađe svoje mjesto među razvijenim zemljama koje imaju svemirske programe i imaju vlastita znanja i sredstva za lansiranje satelita u orbitu. Želim naše iskustvo i stečene vještine iskoristiti za pomoć drugim europskim zemljama te na taj način osnažiti položaj i kompetitivnost Europe u novom dobu svemirskih letova i svemirskih usluga.“g. Jakub Kapuš, CEO tvrtke Spacemanic

Osim nanosatelitskih platformi, Spacemanic pruža stručnost u radio komunikaciji i operacijama te upravlja s nekoliko zemaljskih radijskih postaja za satelitsku komunikaciju.


Kontakti

Organizatori misije: Adriatic Aerospace Association
Adresa organizacije: Martićeva 72, 10000 Zagreb
OIB: 08237305512
Osoba za zastupanje: Daniela Jović, voditeljica projekta
E-mail: contact@crocube.hr
Mobile: +385 (0)99 190 9472
Web: www.crocube.hr
Facebook: https://www.facebook.com/crocube


Rewards

75 kn

TVOJE IME LETI U SVEMIR! Za samo 75 kn (10 €) tvoje ime ili ime tvojih najdražih leti u digitalnom obliku u nisku zemljinu orbitu. Pomogni prvoj hrvatskoj kockici poletjeti i pridruži nam se u svemiru! Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 9,95 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

TVOJE IME LETI U SVEMIR! Za samo 75 kn (10 €) tvoje ime ili ime tvojih najdražih leti u digitalnom obliku u nisku zemljinu orbitu. Pomogni prvoj hrvatskoj kockici poletjeti i pridruži nam se u svemiru! Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 9,95 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

2 Backers

100 HRK

DONACIJA BIJELOG PATULJKA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 13,27 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

DONACIJA BIJELOG PATULJKA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 13,27 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

23 Backers

200 HRK,

HOĆU POKLON! Biraj jedan od ova tri poklona: Privjesak i naljepnica ILI Brendirana majica kratkih rukava ILI Platnena torba i olovka. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 26,54 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

HOĆU POKLON! Biraj jedan od ova tri poklona: Privjesak i naljepnica ILI Brendirana majica kratkih rukava ILI Platnena torba i olovka. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 26,54 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

13 Backers

350 HRK

PLANETARNA DONACIJA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije + Brendirani privjesak za ključeve. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 46,45 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

PLANETARNA DONACIJA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije + Brendirani privjesak za ključeve. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 46,45 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

8 Backers

750 kn

DONACIJA CRVENOG DIVA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije + Brendirani privjesak za ključeve + Majica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine). Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 99,54 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

DONACIJA CRVENOG DIVA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Naljepnica CroCube misije + Brendirani privjesak za ključeve + Majica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine). Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 99,54 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

4 Backers

1200 kn

GALAKSIJA DONACIJA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Brendirani privjesak za ključeve + Naljepnica CroCube misije + Platnena torba (brending misije + tekst) + Majica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine) + brendirana šilterica. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 159,27 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

GALAKSIJA DONACIJA: Boarding pass i slanje tvog imena u svemir + Brendirani privjesak za ključeve + Naljepnica CroCube misije + Platnena torba (brending misije + tekst) + Majica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine) + brendirana šilterica. Rok dostave: siječanj 2023. Cijena u eurima iznosi 159,27 €. Iznos u eurima dobiva se konverzijom cijene po fiksnom tečaju HNB-a: 1 EUR = 7,53450 HRK.

7 Backers

Name Amount Date
Marijan Smetko 1.200,00 kn (159,27 €) September 24, 2022
Marija Vlahović 200,00 kn (26,54 €) September 24, 2022
Emir Ekinović 100,00 kn (13,27 €) September 23, 2022
Anonymous 200,00 kn (26,54 €) September 23, 2022
Jakov Šterc 100,00 kn (13,27 €) September 22, 2022
Antonio Dejanović 100,00 kn (13,27 €) September 20, 2022
Goran Vugrinec 100,00 kn (13,27 €) September 20, 2022
Leopold Horak 100,00 kn (13,27 €) September 20, 2022
Zdenko Uvalic 66,00 kn (8,76 €) September 19, 2022
Zoran Kahric 700,00 kn (92,91 €) September 19, 2022
Suzana Korov 200,00 kn (26,54 €) September 19, 2022
Luka Mateo Rako 100,00 kn (13,27 €) September 19, 2022
Josip Markov 50,00 kn (6,64 €) September 18, 2022
Dinko Mance 200,00 kn (26,54 €) September 17, 2022
Anonymous 350,00 kn (46,45 €) September 17, 2022
Ivan Dragišić 100,00 kn (13,27 €) September 14, 2022
Helena Zagorac 75,00 kn (9,95 €) September 13, 2022
Petar Topljak 100,00 kn (13,27 €) September 13, 2022
Sanja Veletanlić 200,00 kn (26,54 €) September 12, 2022
Dario Bobinac 200,00 kn (26,54 €) September 12, 2022
Ivan Marušić 100,00 kn (13,27 €) September 11, 2022
Frane Lovošević 100,00 kn (13,27 €) September 10, 2022
Ivo Radetić 350,00 kn (46,45 €) September 09, 2022
Davor Mance 500,00 kn (66,36 €) September 09, 2022
Anonymous 50,00 kn (6,64 €) September 09, 2022
Željko Rački 50,00 kn (6,64 €) September 09, 2022
Sanja Veletanlić 100,00 kn (13,27 €) September 08, 2022
Anonymous 200,00 kn (26,54 €) September 08, 2022
Evan Širola 100,00 kn (13,27 €) September 08, 2022
Igor Grcic 500,00 kn (66,36 €) September 08, 2022
Mia Bratko Štorga 75,00 kn (9,95 €) September 08, 2022
Marko Velickov 150,00 kn (19,91 €) September 07, 2022
Anonymous 1.200,00 kn (159,27 €) September 07, 2022
Ivan Madi 200,00 kn (26,54 €) September 07, 2022
Fabio Sarić 100,00 kn (13,27 €) September 07, 2022
Vladimira Šimić 50,00 kn (6,64 €) September 07, 2022
Danko Kočiš 1.200,00 kn (159,27 €) September 07, 2022
Anonymous 1.200,00 kn (159,27 €) September 07, 2022
Marko Štrkalj 500,00 kn (66,36 €) September 06, 2022
Anonymous 1.200,00 kn (159,27 €) September 06, 2022
Boris Pečnik 200,00 kn (26,54 €) September 06, 2022
Karlo Krišto 100,00 kn (13,27 €) September 06, 2022
Domagoj Šprajc 50,00 kn (6,64 €) September 06, 2022
Edi Budimilic 1.200,00 kn (159,27 €) September 06, 2022
Matej Galić 100,00 kn (13,27 €) September 06, 2022
Anonymous 200,00 kn (26,54 €) September 06, 2022
Antonio Portolan 200,00 kn (26,54 €) September 06, 2022
Tihana Uležić 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Stevče Arsoski 500,00 kn (66,36 €) September 05, 2022
Nataša Uran 350,00 kn (46,45 €) September 05, 2022
Dejan Blagojevic 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Anonymous 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Božidar Zimić 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Ante Bošnjak 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
NENAD BLAŽEVIĆ 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Luka Korov 750,00 kn (99,54 €) September 05, 2022
Jakov Baleta 200,00 kn (26,54 €) September 05, 2022
Rene Brakus 50,00 kn (6,64 €) September 05, 2022
Slobodan Bosanac 1.000,00 kn (132,72 €) September 05, 2022
Alma Kugić 100,00 kn (13,27 €) September 05, 2022
Eduza.hr 1.200,00 kn (159,27 €) September 05, 2022
Romano Marić 200,00 kn (26,54 €) September 05, 2022
Daniela Jovic 1.000,00 kn (132,72 €) September 05, 2022
Damjan Ćosić 1.000,00 kn (132,72 €) September 01, 2022
en_USEnglish