Međunarodna konferencija CROENERGY2015 – energetski događaj godine koji posebnu pažnju posvećuje crowdfundingu i inovativnim modelima financiranja

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) najavljuje energetski događaj godine – jedinstvenu međunarodnu konferenciju CROENERGY2015 kakvu će biti teško ponoviti!

Financiranje energetskih projekata nikada nije bila aktualnija tema! Kako potaknuti investicije i kako uspješno povezati gospodarstvo, energetiku i financijske institucije svakako je izazov današnje Hrvatske, ali i cijele Europske unije. Zbog toga i po treći puta (nakon Cavtata 2011. i Tuheljskih toplica 2013.), REGEA najavljuje sada već tradicionalnu međunarodnu konferenciju o financiranju i investiranju u energetske projekte “Sustainable Energy Finance and Investment Summit CROENERGY2015” koja će se održati 17. rujna 2015. godine na Zagrebačkom velesajmu u okviru Zagreb Business Summita.

Uz brojne predavače iz zemlje i inozemstva (Svjetska banka, MMF, EBRD, EK, Deutsche Bank, Banca Transilvania, Europski fond za energetsku učinkovitost, FEDARENE itd.), slušateljstvo očekuje pregršt tema od kojih posebno mjesto zauzima crowdfunding. Hrvoje Maras, glavni ekonomist REGEA-a i Zoran Rajn, osnivač i voditelj Centra za društvene inovacije i održivi razvoj održat će predavanje na temu crowdfunding platforme Croenergy za financiranje projekata održive energije. Također, Zoran Rajn će publiku upoznati i s Registrom humanitarne pomoći Republike Hrvatske u obliku crowdfunding platforme – nedavno predstavljenom inicijativom Centra za društvene inovacije i održivi razvoj koja bilježi veliku potporu javnosti iz zemlje i inozemstva, a koju je podržala i REGEA. 

Pored toga, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj predstavit će prvi projekt Croenergy platforme – Dječji vrtić Naša RadostGrad Pregrada jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je pristupio europskoj inicijativi Sporazuma gradonačelnika i odlučio postići smanjenje emisija stakleničkih plinova za više od 20 % do 2020. godine te je na tom tragu pokrenuo renovaciju dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu čime želi djeci omogućiti bolje i zdravije uvjete za rast, a zajednici ostvariti uštede te joj omogućiti da financijski sudjeluje u povećanju kvalitete javnih objekata čije usluge svakodnevno i koristi.

Osim o crowdfundingu, na konferenciji će biti riječ i o drugim inovativnim modelima financiranja poput ugovora o energetskom učinku (EPC), javno-privatnom partnerstvu (JPP), „zelenim“ vrijednosnim papirima i sl. kojima Europska komisija nastoji napraviti odmak od klasičnog načina sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima te dodatno uključiti privatne investitore u kapitalne javne projekte.

Cjelokupni program konferencije možete preuzeti ovdje.

hrCroatian