Kuća imotske riči

Okućimo imotsku rič

U malim kamenim kućama Imotske zagore rađali su se veliki ljudi, ljudi jezika, čarobnjaci riječi. Zbog toga smo odlučili jednu od takvih kućica preurediti u spomenik – Kuću imotske riči, u njoj okupiti i sačuvati pisano blago zavičajnih autora. Da bismo to uspjeli potrebno nam je 250.000,00 kuna.

84 Backers 0 Love it
31.800,00 kn Raised
250.000,00 kn Goal
Raised Percent :
12.72%

30 Days to go
12.72% Funded
Krivodol - Imotski, Croatia

About the project

Znanstveno je dokazano da riječ, usmena i pisana, značajno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece, a bitna je i za održavanje kognitivne kondicije što ima pozitivan utjecaj na fizičko i duhovno zdravlje te produženje životnog vijeka. Lijepo je i dobro utrenirati tijelo, ali je treniranje mozga puno važnije.

Na škrtoj imotskoj zemlji otetoj kamenu lijepa riječ bila je dragocjen dio odgoja i tradicije. Tu tradiciju želimo oživjeti i nastaviti čuvanjem svoje pisane baštine i prenošenjem ljubavi za riječ na mlađe naraštaje.

Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku i mjesto upoznavanja s imotskim autorima upriličivanjem raznih događanja i radionica. Imotska krajina je kolijevka velikih književnih imena i kulturnih djelatnika čiji je značaj itekako nadišao zavičajne granice, a tu su i mnogi manje poznati pisci, pjesnici, skupljači narodnog blaga, povjesničari… S obzirom na namjenu, naziv Kuća imotske riči nametnuo se kao logičan naziv projekta.

Kuća je zamišljena kao mjesto na kojem će se prikupiti sva pisana izdanja (do kojih budemo mogli doći) svih autora s prostora Imotske krajine te digitalizacija građe. (Posebno bi mjesto zauzeli Tin i Mate Ujević jer bi osim njihovih djela skupili i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu.)

Tek realizacijom ovog projekta bilo bi stvarno vidljivo veliko intelektualno blago kojim naš kraj obiluje.

Stvaranjem zavičajne knjižne zbirke pisanu građu zastupljenih autora učinit ćemo dostupnijom znanstvenicima, studentima i svim zainteresiranim građanima.

Pjesnička tradicija ovoga kraja seže stoljećima unatrag. Ponajprije, brojne pučke pjesme prenosile su se s koljena na koljeno usmenim putem, a prva, zapisana daleke 1774., bijaše balada Hasanaginica. Od tada je prevedena na desetke najvećih svjetskih jezika (engleski, njemački, francuski, ruski…) pronoseći ime Imotskoga širom svijeta.

U blizini Kuće imotske riči obiteljska je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića, a petstotinjak metara udaljena je rodna kuća Mate Ujevića, diva hrvatske enciklopedistike. I Mate Maras, književnik i značajni hrvatski prevoditelj, po majci je Krivodoljanin. Sinovi Imotske krajine su i Vlado Gotovac, Ivan Raos, Petar Gudelj… Ovo su tek neka od imena iz bogate riznice imotskih autora, poznatijih i manje poznatih široj javnosti. Zavičajnom zbirkom tu ćemo riznicu učiniti vidljivijom i doprinijeti promociji nepravedno zapostavljenih imena. Više od desetljeća u organizaciji KUU „Ujević“ pred Kućom imotske riči održavaju se susreti imotskih književnika, a sama kuća je zaštićeno kulturno dobro zajedno s kućama u nizu i kapelom sv. Mihovila koju je 1779. sagradio don Grgur Ujević.

Rekonstrukcijom kuće doprinosimo i očuvanju tradicijske arhitekture Imotske zagore.


Plan ulaganja

Ukupan prikupljeni iznos uložit ćemo u rekonstrukciju kuće i to na grube građevinske radove. Unutarnje radove financirati ćemo iz drugih izvora. Prema troškovniku predviđeni troškovi rekonstrukcije ukupno iznose 450.000,00 kuna. Projekt objekta već je gotov, ishođena je suglasnost Konzervatorskog zavoda. Još samo treba krenuti s radovima.

Prikupimo li više sredstava, iskoristit ćemo ih za priključke struje, vode i interneta, opremanje prostora te nabavu opreme potrebne za digitalizaciju knjižne građe i kupovinu knjiga.

Donirajte sada!

Svaka nam je donacija bitna i vrijedna. Ako niste u prilici donirati, podijelite ovu kampanju s drugima!


Who’s behind this crowdfunding campaign?

Nositelj kampanje je Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“.

Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“, od osnutka 2010. godine, bavi se organiziranjem raznih kulturno-umjetničkih događanja, uređenjem javnih površina, nakladničkom djelatnošću, a posebnu ulogu pridaje radu s djecom provodeći različite radionice na kojima djeca otkrivaju i razvijaju svoje talente te na kreativan način provode slobodno vrijeme. Zapaženiji rezultati nekih dječjih radionica su četiri tiskane slikovnice nastale timskim radom, a još su tri slikovnice u pripremi. Osim literarnih i likovnih radionica Udruga organizira i dramske radionice te niz kreativnih radionica. Djeca su uspješno odradila i zagovaračku kampanju Krivodolčica za Tina čiji je cilj bio postavljanje kamenog poprsja Tina Ujevića pred školom u Krivodolu.

Rekonstrukcijom i uređenjem Kuće imotske riči dobit ćemo prostor koji će u budućnosti omogućiti intenzivniji i kvalitetniji rad s djecom i mladima, zato nam pomozite u ostvarenju projekta svojim donacijama, podijelite ovaj poziv obitelji i prijateljima. Donirajte sada. Hvala!

Nositelj kampanje kojoj će crowdfunding platforma Croinvest.eu isplatiti sav donirani novac je Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“, 21260 Krivodol, Tina Ujevića 12 C

Začetnik ideje je pjesnik (dobitnik Tinove nagrade za poeziju), prevoditelj i bibliotekar Ivan Babić, a razvila ju je predsjednica udruge „Ujević“ Vesna Ujević.

Samu crowdfunding kampanju vodi volonterski tim koji je prošao cijeli put od ideje do operativne provedbe:

Tekst: Vesna Ujević i Petar Ujević
Tehnička obrada: Filip Ujević
Savjetnica: Marija Lozo Ujević
Prijevod na engleski i promotivne aktivnosti: Marijana Pezo
Promotivne aktivnosti: Iva Ždero
Prijevod na engleski: Nina Tolić
Fotografije: Anđela Čuljak
Video: Max Grbavac i Marko Ivanišević

 


Mediji koji prate naš rad

Radio Imotski je ambasador crowdfunding kampanje Kuća imotske riči.


Mediji koji su pisali o radu Udruge Ujević:


How to donate (it’s simple!)

In order to make a successful payment, you need:
1. select the desired payment amount on the right margin;
2. enter the requested personal data in the form;
3. select the desired payment method:
a) Visa or MasterCard card (AgentCASH option);
b) cryptocurrency (Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen and EOS) via PayCek (here you can download instructions for using PayCek);
c) KEKS Pay;
d) general payment slip or internet/mobile banking.
4. confirm the payment according to further instructions of the platform.

After the payment has been made, it is necessary to wait a certain time until the payment is processed and recorded on the campaign page. Payments made by general payment slip or internet/mobile banking are recorded within 1 to 2 working days, and payments made by cards, cryptocurrencies or KEKS Pay within 1 to 12 hours.  

For additional technical inquiries regarding payment, please contact us through the e-mail address cedior.org@gmail.com or the phone number +385 (0)98 611 467.

We take this opportunity to thank ZABA Bank and Bizzon, which enabled payment with Visa and MasterCard cards, Erste Bank which enabled payment with application KEKS Pay, and Electrocoin and PayCek, which enabled payment with cryptocurrencies Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen and EOS. We also thank the hosting company Mydataknox for maintaining the server.


Basic information about the campaign owner

Naziv organizacije: Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“
Adresa organizacije: Tina Ujevića 12c, 21263 Krivodol,
Osoba za zastupanje: Vesna Ujević
E-pošta: udruga.ujevic@gmail.com
Broj mobitela: +385 (0)98 363 890
Web: https://www.udruga-ujevic.hr/
Facebook: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Community-Organization/Kulturno-umjetni%C4%8Dka-udruga-Ujevi%C4%87-Krivodol-11
OIB: 70258620569
Matični broj: 2713411

Make a pledge without a reward
Minimum amount is kn Maximum amount is kn

Rewards

100 HRK

Hvala Vam od srca na donaciji, a naš je simboličan dar: digitalna zahvalnica. Rok dostave: prosinac 2021.

Hvala Vam od srca na donaciji, a naš je simboličan dar: digitalna zahvalnica. Rok dostave: prosinac 2021.

22 Backers

200 HRK,

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu i magnet sa slikom dijela kuće i skulpture Tina Ujevića. Rok dostave: veljača 2022.

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu i magnet sa slikom dijela kuće i skulpture Tina Ujevića. Rok dostave: veljača 2022.

22 Backers

300 kn

Velika Vam hvala! Za ovaj model donacije naš je dar: digitalna zahvalnica i unikatni privjesak (ručni rad) u obliku kuće. Rok dostave: veljača 2022.

Velika Vam hvala! Za ovaj model donacije naš je dar: digitalna zahvalnica i unikatni privjesak (ručni rad) u obliku kuće. Rok dostave: veljača 2022.

10 Backers

500 HRK

Velika Vam hvala! Za ovaj model donacije naš je dar: digitalna zahvalnica, magnet i unikatni privjesak (ručni rad) u obliku kuće. Rok dostave: veljača 2022.

Velika Vam hvala! Za ovaj model donacije naš je dar: digitalna zahvalnica, magnet i unikatni privjesak (ručni rad) u obliku kuće. Rok dostave: veljača 2022.

6 Backers

1000 HRK

U znak zahvale darovat ćemo Vam digitalnu zahvalnicu, magnet, unikatni privjesak i CD s poezijom Tina Ujevića. Rok dostave: veljača 2022.

U znak zahvale darovat ćemo Vam digitalnu zahvalnicu, magnet, unikatni privjesak i CD s poezijom Tina Ujevića. Rok dostave: veljača 2022.

8 Backers

3000 kn

Iskrena Vam hvala, za uzdarje: digitalna zahvalnica, magnet, privjesak, CD s poezijom Tina Ujevića, knjiga autorice Vesne Ujević "Di si" u digitalnom obliku (ili tiskanom, po vašem izboru) i Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

Iskrena Vam hvala, za uzdarje: digitalna zahvalnica, magnet, privjesak, CD s poezijom Tina Ujevića, knjiga autorice Vesne Ujević "Di si" u digitalnom obliku (ili tiskanom, po vašem izboru) i Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

2 Backers

5000 kn

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, CD, stolnu lampu s motivom iz Krivodola, i Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, CD, stolnu lampu s motivom iz Krivodola, i Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

1 Backers

10000 kn

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, stolnu lampu s motivom iz Krivodola, dva crteža s motivom iz Imotskoga, Kamen mudrosti iz Kuće imotske riči (količine su ograničene), a Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, stolnu lampu s motivom iz Krivodola, dva crteža s motivom iz Imotskoga, Kamen mudrosti iz Kuće imotske riči (količine su ograničene), a Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

0 Backers

15000 kn

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, 5 crteža s motivima iz Imotskog, Kamen mudrosti iz Kuće imotske riči (količine su ograničene), a Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

Hvala Vam, a za uzdarje dobit ćete: digitalnu zahvalnicu, magnet, 5 crteža s motivima iz Imotskog, Kamen mudrosti iz Kuće imotske riči (količine su ograničene), a Vaše će ime biti istaknuto na posebnom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Rok dostave: veljača 2022.

0 Backers

30000 kn

S velikom ćemo Vam zahvalnošću darovati digitalnu zahvalnicu i GuideB bicikl, električni bicikl vodič prikladan za sve terene, od gradske vožnje do najzahtjevnijih staza. Bicikl je proizvod Ljubičić technology i jedan je od najnaprednijih na svjetskom tržištu. K tomu, Vaše će ime biti na istaknutom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Darujemo samo jedan GuideB bicikl, zato požurite! Rok dostave: veljača 2022.

S velikom ćemo Vam zahvalnošću darovati digitalnu zahvalnicu i GuideB bicikl, električni bicikl vodič prikladan za sve terene, od gradske vožnje do najzahtjevnijih staza. Bicikl je proizvod Ljubičić technology i jedan je od najnaprednijih na svjetskom tržištu. K tomu, Vaše će ime biti na istaknutom mjestu u Kući imotske riči (ili ime Vama drage osobe). Darujemo samo jedan GuideB bicikl, zato požurite! Rok dostave: veljača 2022.

0 Backers

Name Amount Date
Ivanka Ajduk 100,00 kn November 27, 2021
Anonymous 100,00 kn November 26, 2021
Marija Ujević 100,00 kn November 25, 2021
Zora Zen 100,00 kn November 24, 2021
Mate Ćić Ujević 350,00 kn November 24, 2021
Joško Rebić 100,00 kn November 24, 2021
Lara Buljan Gudelj 100,00 kn November 23, 2021
ELINDA MIKULIĆ 500,00 kn November 23, 2021
NEDA ODAK 300,00 kn November 23, 2021
Silvija Budan 350,00 kn November 22, 2021
Katija Nikolić 200,00 kn November 22, 2021
Snježana Dropuljić 100,00 kn November 22, 2021
Marina Kljajo 200,00 kn November 21, 2021
Željka Šaravanja 100,00 kn November 21, 2021
Marica Budalić 500,00 kn November 20, 2021
Anita Martinac 1.000,00 kn November 20, 2021
Marica Budalić 100,00 kn November 20, 2021
Anita Martinac 100,00 kn November 20, 2021
Tina Ujević Bekavac 200,00 kn November 19, 2021
Petar Ujević - Perotić 200,00 kn November 19, 2021
Goran Ujević 200,00 kn November 19, 2021
Vedran Ujević 500,00 kn November 16, 2021
Anđela Žužul 200,00 kn November 15, 2021
damir mihić 100,00 kn November 15, 2021
Perica Puljić 1.000,00 kn November 13, 2021
Karmela Ujević 200,00 kn November 12, 2021
Mate Milas 100,00 kn November 12, 2021
Veronika Trčak 1.000,00 kn November 11, 2021
Goranka Adamović 500,00 kn November 11, 2021
Marijan Bekavac 200,00 kn November 11, 2021
Ivica Šušić 300,00 kn November 10, 2021
Luka Ujević 200,00 kn November 10, 2021
Marija Martinović 200,00 kn November 10, 2021
Ivan Globus Ujević 500,00 kn November 08, 2021
Sanda Lončar Ružić 3.000,00 kn November 08, 2021
Ankica Mićanović 200,00 kn November 08, 2021
Anonymous 5.000,00 kn November 07, 2021
Dubravko Šumanović 100,00 kn November 07, 2021
Zdenka Picukarić 500,00 kn November 07, 2021
Jelena Jukić 100,00 kn November 07, 2021
Rose Fistanić 300,00 kn November 07, 2021
Anonymous 100,00 kn November 07, 2021
Zlatko Turčić 200,00 kn November 07, 2021
Anonymous 200,00 kn November 07, 2021
Anđelka Rajić 200,00 kn November 06, 2021
Anonymous 350,00 kn November 06, 2021
Vladimir Kukulj 200,00 kn November 05, 2021
Krešo Ćorić 200,00 kn November 05, 2021
Mara Pezo 200,00 kn November 05, 2021
Rosa Perić 200,00 kn November 05, 2021
Ančica Aračić 100,00 kn November 05, 2021
Marijana Pezo 1.000,00 kn November 05, 2021
Anonymous 300,00 kn November 05, 2021
Anela Kukavica 100,00 kn November 04, 2021
Ivan Ivić 100,00 kn November 04, 2021
Mirjana Matković 1.000,00 kn November 04, 2021
Mladen Ujević 300,00 kn November 04, 2021
Vinko Ujević 300,00 kn November 04, 2021
Mara Jurić-Kavelj 100,00 kn November 04, 2021
Vesa Kvesić 100,00 kn November 04, 2021
Nediljka Gudelj 100,00 kn November 04, 2021
Vesna Ujević 3.000,00 kn November 04, 2021
Iva Ždero 1.000,00 kn November 04, 2021
natalie maras 300,00 kn November 04, 2021
Milivoj Kukulj 1.000,00 kn November 04, 2021
Ivan Žužul 1.000,00 kn November 04, 2021
Monika Pavlović Grabovac 200,00 kn November 04, 2021
Andrijana Mustapić 50,00 kn November 04, 2021
Marijo Jukić 200,00 kn November 04, 2021
Anonymous 200,00 kn November 04, 2021
Ivana Marasović 200,00 kn November 04, 2021
Marija Lozo Ujević 100,00 kn November 04, 2021
en_USEnglish