Jeste li znali?

Pravna ustanova
tajnog društva

Prema dostupnim podacima, Croinvest.eu je prva crowdfunding platforma na svijetu koja koristi pravnu ustanovu tajnog društva, čime uz donacije, nagrade, zajmove i vlasničke udjele uvodi i novi crowdfunding model financiranja – udjele u dobiti na temelju ugovora o tajnom društvu.

Cilj pokretanja
Bona Fidesa

Centar za društvene inovacije i održivi razvoj radi na analizi zakonodavstva zemalja u okruženju u cilju pokretanja Bona Fidesa – prve regionalne crowdfunding platforme za poduzetnike, organizacije civilnog društva i članove javnog sektora.

CroMall. eu i CroPlaces.eu

Croinvest.eu će se uskoro spojiti sa sestrinskim projektima CroMall.eu i CroPlaces.eu koji su trenutno u završnoj fazi izrade. CroMall.eu je prva hrvatska izvozna e-trgovina usmjerana na promoviranje i povezivanje hrvatskih proizvođača i pružatelja usluga s inozemstvom, a CroPlaces.eu prva hrvatska geolokacijska mreža namijenjena promociji hrvatskog turizma prema inozemstvu. CroPlaces, CroMall i CroInvest čine jedinstvo i sastavni su dio projekta Croatia4You (Hrvatska za tebe) koji ima geslo “Posjetiti Hrvatsku, kupiti hrvatsko, uložiti u Hrvatsku”.

Zajednica veća od 140M ljudi

Otvaranjem korisničkog računa na PayPal-u ulazite u zajednicu veću od 140 milijuna ljudi te stječete brojne pogodnosti:

– mogućnost korištenja globalno poznatih internetskih platformi poput eBaya, Etsyja i sl.;
– mogućnost plaćanja na Internetu bez upisivanja osjetljivih podataka poput broja kartice ili bankovnog računa;
– mogućnost brzog i besplatnog slanja novca bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi u 193 zemlje svijeta;
– mogućnost jednostavnog online trgovanja i primanja novca od bilo koje fizičke ili pravne osobe iz gotovo cijelog svijeta.

Adria Dunk Tank

Prvi projekt koji je predstavljen putem platforme Croinvest.eu je Adria Dunk Tank – inovacija koja na zabavan i proaktivan način omogućuje edukaciju građana o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama Jadrana. Adria Dunk Tank dijeli sličnost s platformom Croinvest.eu u tome što oba projekta predstavljaju alternativni pristup osiguranju kapitala za provođenje projekata.

Adria Dunk Tank je prva crowdinvesting kampanja na svijetu financirana putem ugovora o tajnom društvu. To je ujedno i prva hrvatska crowdfunding kampanja provedena putem domaće crowdfunding platforme.

Što je crowdfunding?

Prema istraživanju kojega je početkom 2014. godine proveo Centar za društvene inovacije i održivi razvoj tek 1 % hrvatskih građana, uglavnom mlađe životne dobi, zna što je crowdfunding.

Manje od 20 % svjetskog stanovništva je upoznato s crowdfundingom.

Prema stranici WordSpy.com, riječ crowdfunding prvi je upotrijebio Michael Sullivan 2006. godine.

Prikupljeno više od...

2013. godine je putem crowdfundinga u svijetu sakupljeno preko 5 milijardi dolara.

Najuspješnija crowdfunding kampanja u svijetu je računalna igra Star Citizen koja je dosad prikupila gotovo 44 milijuna dolara i još uvijek nije završila.

Hrvati (točnije njih 1613) su putem Kickstartera, najpoznatije crowdfunding platforme na svijetu, dosada uplatili 204 644 dolara.

O hrvatskih kampanjama

Prvu hrvatsku crowdfunding kampanju pokrenuo je zagrebački bend Sane putem platforme Rockethub.

Najuspješniju hrvatsku crowdfunding kampanju dosad vodila je Machina Arcana iz Varaždina, prikupivši putem Kickstartera 142 790 dolara od 1710 podupiratelja.

Druga najuspješnija hrvatska crowdfunding kampanja dosad je The Red Solstice koja je putem Kickstartera prikupila 60 836 dolara od 1504 podupiratelja.

Prva hrvatska računalna igra financirana putem crowdfundinga jeLegends of Dawn koja je putem Kickstartera prikupila 46 536 dolara od 1968 podupiratelja. To je ujedno i treća najuspješnija hrvatska crowdfunding kampanja.

Prva hrvatska smartphone aplikacija financirana putem crowdfundinga je Vrtii koja je putem platforme SellAnApp prikupila 22 199 dolara.

Prvi hrvatski glazbeni festival financiran putem crowdfundinga je Goulash Disko Festival koji je putem platformeUlule uspio prikupiti 8 894 dolara.

Institucije

Osnovna škola Ostrog iz Kaštel Lukšića prva je energetski neovisna škola u Hrvatskoj što je uspjela postići sakupivši 10 tisuća dolara putem platforme Indiegogo.

Prema izvještaju Europske komisije o iskorištenosti novca iz EU fondova, Hrvatska je od 858 milijuna eura stavljenih na raspolaganje u razdoblju od 2007. do 2013. godine, iskoristila tek 186 milijuna eura, odnosno 21,7 % sredstava.

Prvi oblici

Jedan od prvih oblika crowdfundinga je bila prenumeracija – poslovni model iz 17. stoljeća koji je služio za tiskanje knjiga. Model se sastojao u predbilježbi određenog broja građana za kupnju knjige prije njenog tiskanja.