BITI BOLJI – BE BETTER

BB je projekt edukativno-kreativnog sadržaja koji omogućuje poticanje mladih na učenje poduzetničkih vještina, educiranje o poduzetništvu, poticanje poduzetništva u mladih, stjecanje znanja, poticanje stvaralaštva, izvrsnosti i inovativnosti, aktivno sudjelovanje u području održivog razvoja, poticanje ekološke svijesti,.. Sva ova znanja su opće dobro i potrebna su mladim ljudima i razvoju zajednice. Priključite se našem projektu, podržite nas!

0 Ulagača 0 Sviđa mi se 0 Komentara
0,00 kn PRIKUPLJENO
20.000,00 kn CILJ
Raised Percent :
0%

0 Dana do završetka
0% PRIKUPLJENO
Zagreb, Hrvatska

U današnje vrijeme veliki je uspjeh ne potonuti sa svima ostalima oko nas. Veliki je izazov uspjeti u okruženju iz kojeg svi “bježe”. Kako mladi razmišljaju o nastavku školovanja, o biznisu, mogu li u školi naučiti sve vještine potrebne za poduzetništvo, što ih muči, što bi željeli promijeniti… i još mnogo toga?

Zbog ovih pitanja koji se postavljaju pred mlade u rujnu 2013. godine časopis Poduzetnik, u suradnji s 4 udruge, pokrenuo je edukativno-kreativni projekt Biti Bolji-Be Better koji je usmjeren na poticanje mladih na poduzimanje poduzetničkih pothvata nakon završetka srednjoškolskog ili visoko školskog obrazovanja, a koji će se realizirati u 2014., 2015. i 2016. godini.

Kada smo u rujnu 2013. godine pokrenuli projekt pod nazivom BB, Biti bolji-Be better nismo ni slutili da će nam se učenici i profesori iz škola sami javljati, pozivati nas da ih posjetimo i prezentiramo im ovaj projekt. Prošle i ove godine posjetili smo 19 srednjih škola, našu prezentaciju i sve tražene aktivnosti ukupno je vidjelo 2466 učenika srednjih škola. Osim srednjih škola posjetili smo i 5 osnovnih škola u koje smo doveli poduzetnike koji su ispričali svoj poduzetnički put, ovim razgovorima bilo je prisutno preko 150 učenika. Do sada smo održali 47 aktivnosti i želimo projekt nastaviti. U novi ciklus projekta uključit će se 20 škola.

Želimo da se mladi ljudi lakše odluče što žele nastaviti učiti (odabir pravog fakulteta ili srednje škole), da se lakše uključe na tržište rada, da im pružimo osnovna znanja iz područja održivog razvoja, društveno odgovornog poslovanja i svim drugim područjima života, ali i da ih potaknemo na razmišljanje o samozapošljavanju. U sklopu časopisa Poduzetnik pokrenuli smo posebne stranice pod nazivom «Biti bolji – Be better» čiji sadržaj određuju učenici, profesori, iskusni predavači…

Projekt BB, kao cjelina, obuhvaća niz aktivnosti koji potiču mlade na učenje, stjecanje vještina, znanja, izvrsnost i inovativnost, a s krajnjim ciljem poticanja poduzetničke kulture, razvoju kreativnih sposobnosti učenika osnovnih i srednjih škola kojima projekt može pomoći u razvoju kapaciteta stjecanja znanja, pripremi za tržište rada, odabiru područja školovanja, poticanju samozapošljavanja, povećanju zapošljavanja mladih, poticanju pozitivnog odnosa prema poduzetništvu, razvoju inovativnih ideja te shvaćanju značaja cjeloživotnog učenja.


OSNOVNI CILJEVI PROJEKTA

Tri su osnovna cilja ovog projekta:

– Promocija poduzetništva te poticanje poduzetničke kulture i edukacije o poduzetništvu, a u svrhu razvoja poduzetništva i povećanje konkurentnosti.

– Podizanje razine znanja učenika i kvalitete stručnog obrazovanja te usvajanje kompetencija ključnih za poduzetništvo, priprema učenika za nastavak školovanja ili tržište rada te poticanje pozitivnih stavova prema cjeloživotnom obrazovanju.

– Poticanje učenika na pokretanje vlastitog posla odnosno samozapošljavanja.

Kroz primjere poduzetnika i obrtnika koji će se uključiti u projekt i njihovu promociju poduzetništva i obrta te promicanjem obrazovanja i osposobljavanja za zanimanja koja «leže» učenicima shvatit će se bit poduzetništva.

Svaka osoba, posebice mlada, želi nešto postići u životu, uvijek biti bolja. Stavovi, želje i očekivanja vezana za osobni život pojedinca usko su vezani za stavove koje ima prema profesionalnom životu. Krenuli smo u traženje tog boljeg u učenicima srednjih škola, u onima koji će uskoro ući na tržište rada kroz traženje posla ili stvaranje posla. Za otkrivanje učeničkih predispozicija s jedne, a poduzetničkih vrlina i mana te mogućnosti i ograničenja koja pred poduzetnike stavlja hrvatsko gospodarstvo s druge strane, odlučili smo povezati poslovni i obrazovni sustav.

Želimo postići nešto u životu, uvijek biti bolji. Biti bolji od drugih, ali biti bolji i od sebe, danas biti bolji od jučer, sutra biti bolji od danas. Svi mi to možemo postići. Zato je važno poslušati poduzetnike i obrtnike koji su to postigli i koji će nas motivirati da znamo kako, kada, što i gdje možemo postići.

Škole u projektu:

1. Tehnička škola Virovitica
2. Ekonomska škola Braća radić Đakovo
3. Ekonomska škola Požega
4. Gimnazija A. G. Matoš Đakovo
5. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
6. Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas Osijek
7. Ekonomska škola Pula
8. Gospodarska škola Varaždin
9. Strukovna škola Varaždin
10. Srednja škola Prelog
11. Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad
12. Srednja škola Ivanec
13. Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci
14. Gimnazija Fran Galović Koprivnica
15. O.Š. Jurja Dobrila Rovinj
17. 5 škola koje se žele naknadno uključiti.

PLAN AKTIVNOSTI

Datum početka projekta: 01.01.2014.

Datum završetka projekta: 30.06.2015.

Aktivnosti smo podijelili na:

1. Promotivno-motivacijske

 • Predstavljanje projekta
 • Svaki učenik poduzetnik (Natječaj za najbolji novinarski rad i strip)
 • Želim biti, radionica “Otkrijmo sebe”
 • Volontiram, cijenim,vrijedim! Što mogu učiniti za svoju zajednicu?

2. Edukacijske

 • Biti poduzetnik
 • Održivi razvoj – zeleno je najbolje
 • Mladi u EU
 • Naučimo izraditi web stranice
 • Je li u suvremenom globaliziranom svijetu moguća pravedna trgovina (Fair Trade)?

3. Kampanje

 • Tribine poznatih osoba
 • Posjeta predstavništvu EU komisije u Zagrebu
 • Info točka u školama pod nazivom “Info Poduzetnik”
 • Imate dobar i zanimljiv projekt
 • Video spotovi, konferencije za tisak,

Planirane aktivnosti će se realizirati u 20 škola. Svaka aktivnost je detaljno razrađena u projektu, po školama koje su dale pristanak na sudjelovanje u projektu. Projekt će pratiti aktivnosti marketinga i vidljivosti.

ADRIANA VUKOVIĆ, HRVATSKA REPREZENTATIVKA U BOKSU

<iframe width=”853″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/11y5JGTyG8U” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Trošak aktivnosti u školskoj godini 2014/2015. odnosno razdoblju od 01.10.2014. do 30.06.2015. iznosi 184.030,00 kuna – 24.084,53 EUR-a, a od uplata na Croinvest.eu trebamo 3.000,00 EUR-a.

Ovaj ukupni iznos odnosi se na:

 • Troškovi rada na projektu.
 • Predstavljanje projekta u školama.
 • Svaki učenik poduzetnik.
  Kroz ovu aktivnost svaki se učenik može uključiti kao novinar, fotograf, umjetnik, suradnik… Pozvat ćemo sve učenike da se uključe u ovu aktivnost, a mi smo za 2014. g. objavili Natječaj za izbor najboljeg novinarskog teksta, priče, stripa,… Isti Natječaj ćemo objaviti i u 2015. g.
 • Biti poduzetnik.
  Biti poduzetnik, radionica je namijenjena svima koji jednog dana žele biti poduzetnici ili ih zanima kako naši poduzetnici funkcioniraju, prolaze krize, uspješno/neuspješno posluju, razmišljaju… U sklopu ove aktivnosti dovest ćemo poduzetnike koji će na primjerima dobre prakse pokazati kako se postaje uspješan poduzetnik. I kroz primjere neuspješnih poduzetnika želimo pokazati koje su najčešće greške i kako se može «uništiti» uspjeh. Posjetili bi poduzetnike i njihove pogone ili vidjeli kako rade svoje usluge, posjetili bi poduzetnike u mjestima koja učenici odaberu.
 • Radionice, predavanja, razgovori s poduzetnicima.
  I ono što na prvi pogled nema izravne veze s poticanjem poduzetništva neizravno educira i priprema mlade ljude za odabir zanimanja, nastavak školovanja, tržište rada i samozapošljavanje, potiče stvaralaštvo i kreativnost poput radionica/predavanja:
 1. Otkrijmo sebe;
 2. Mladi u EU;
 3. Održivi razvoj-zeleno je najbolje,
 4. Fair trade – Je li u suvremenom globaliziranom svijetu moguća pravedna trgovina, i njen utjecaj na naš život;
 5. Volontiram, cijenim, vrijedim (Što mogu učiniti za svoju zajednicu?);
 6. Mladi i izazovi današnjice;
 7. Imate dobar i zanimljiv projekt;
 8. Naučimo izraditi web stranice.

PETRA CICVARIĆ, GLUMICA

 • Tribine.
  Želimo na tribine dovesti poznate ili manje poznate poduzetnike, književnike, znanstvenike slikare, glazbenike, pisce, sportaše, umjetnike svih profila,… svi mi možemo ponešto naučiti iz njihovih bogatih iskustava. Tako ćemo saznati nešto što nismo ni slutili.
 • Info Poduzetnik u školama te izdavanje brošure.
  Ideja je da se u svakoj školi koja je uključena u projekt BB odredi jedno mjesto gdje bi se smjestio «Info Poduzetnik». Najbolje mjesto za ovo je školska knjižnica gdje bi se jednom mjesečno učenicima pružila prilika da postave pitanja o svemu što ih zanima: mogućnostima školovanja, tržištu rada, odabiru fakulteta, samozapošljavanju, pravima učenika, mogućnostima međusobne razmjene učenika i studenata u EU,… sva područja života i rada su im otvorena.Za pitanja na koja ne mogu odmah dobiti odgovore angažirali bi stručnjake koji bi im kasnije dali odgovore ili organizirali predavanje i radionice te ostale oblike edukacija. Mjesto Info Poduzetnik može posjetiti i uspješan poduzetnik koji bi učenicima odgovarao na njihova pitanja.
 • Studijsko putovanje 100 učenika u posjetu Europskoj komisiji u Zagrebu.
 • Promidžba i vidljivost projekta (video spot, marketing i PR, tiskovna konferencija, oglašavanje).
 • Sredstva ćemo koristiti i za predfinanciranje prilikom aplikacije na EU fondove (konzultanti, izrada projekta…)
 • Ostali nematerijalni troškovi.


OČEKIVANI REZULTATI

– 1.200 učenika izravno, a oko 2.000 neizravno će sudjelovati u svim aktivnostima projekta.

– 400 učenika srednjih škola preispitat će svoje osobne afinitete i lakše prepoznati individualne sposobnosti kako bi lakše donijeli odluku o odabiru škole/zanimanja ili fakulteta.

– 100 učenika O.Š. preispitat će svoje osobne afinitete i lakše prepoznati individualne sposobnosti kako bi lakše donijeli odluku o upisu u srednju školu i odabiru zanimanja.

– 100 učenika bit će potaknuto na razmišljanje o samozapošljavanju.

– 20 učenika bit će osposobljeno za izradu web stranica.

– 40 učenika bit će uključeno u Natječaj za izbor najboljeg novinarskog rada i stripa te će tako biti potaknuti na kreativnost i otkrivanje posebnih talenata.

– 50 učenika bit će uključeno i literarni natječaj “I ja želim biti Fair!”

– kod 1.200 učenika (izravnih korisnika projekta) na temelju upitnika utvrdit će se promjena stavova (odabir škole/zanimanja ili fakulteta) te stavova o poduzetništvu.

MODELI FINANCIRANJA

1. Donacije prema želji

Uplatom donacije prema želji pomoći ćete ostvarenju ovog društveno korisnog projekta, koji nije profitabilan, a koji će potaknuti učenike na pravi odabir zanimanja, pripremi za tržište rada i samozapošljavanje (pokretanje vlastitog posla). Ime svakog donatora bit će objavljeno na web stranicama projekta, kao i u časopisu Poduzetnik.

2. Nagradni model

 • Godišnja pretplata na časopis Poduzetnik u digitalnom izdanju – 150 kn
  Ovdje možete preuzeti primjerak časopisa od prošlog mjeseca.
 • Godišnja pretplata na časopis Poduzetnik u digitalnom izdanju i predstavljanje Vaše tvrtke u časopisu – 225 kn
 • Godišnja pretplata na časopis Poduzetnik u digitalnom izdanju i predstavljanje Vaše tvrtke i intervju s Vama u časopisu – 450 kn
 • Kava s poznatom osobom uključenom u projekt Biti Bolji – 1 125 kn

NAGRADNA IGRA

Nakon završetka kampanje, iz bubnja će biti izvučeno 10 donatora koji će dobiti godišnju pretplatu na časopis Poduzetnik u digitalnom izdanju.

Svaki od donatora će također moći predložiti dvije škole kojima ćemo pokloniti godišnju pretplatu na časopis Poduzetnik u tiskanom izdanju.


PLAĆANJE

Kampanja primjenjuje fleksibilan model financiranja prema kojem nositelj projekta zadržava sva sakupljena sredstva i ako ne dosegne zatraženu svotu od 20 tisuća eura.

Plaćanje se vrši putem opće uplatnice ili internet bankarstva u korist Novi poduzetnik d.o.o., Valpovačka b.b., 31300 Beli Manastir, na IBAN broj: HR9623600001102232243. Kod uplata iz inozemstva potrebno je navesti i SWIFT kod: ZABAHR2X. Na uplatnici je potrebno naznačiti naziv ili skraćeni naziv projekta, model financiranja te osobne podatke (ime, prezime, adresa i email).

Nakon što izvršite uplatu, molimo Vas da nas o tome dodatno obavijestite putem email adrese croinvest.eu@gmail.com.

NOSITELJ I SUDIONICI U PROJEKTU

Nositelj projekta je tvrtka Novi Poduzetnik d.o.o. koja izdaje časopis Poduzetnik, a projekt su uključene i 4 Udruge. Projekt je namijenjen učenicima, a naši glavni partneri u projektu su škole u Hrvatskoj.

Udruge uključene u projekt:

1. Savez udruga LEO klubova Hrvatske, Leo Distrikt 126 – Hrvatska, sa sjedištem u Osijeku, Bihaćka 1. OIB: 62976959985, registarski broj udruge 14003555.

2. Centar za razvoj i prosperitet, Vijenac k. A. Stepinca 27, Đakovo, registarski broj udruge 14003854.

3. Udruga «Biti Bolji», Udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih ljudi, Osijek, registarski broj udruge 14004139, Vj. Petrove Gore 22

4. Fair Trade, Udruga za promicanje pravedne trgovine, registarski broj udruge 18001989, Conceta 5, 52211 Bale

LIDIJA BOŠNJAK, MODNA DIZAJNERICA

Nositelj projekta:

Tvrtka Novi Poduzetnik d.o.o., Valpovačka b.b., 31300 Beli Manastir izdavač je mjesečnog časopisa Poduzetnik, pokrenutog 2006. g., namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima, zadrugama, slobodna zanimanja, lokalnoj upravi, institucijama koje se bave poduzetništvom, školama i fakultetima (učenicima i studentima), fizičke osobe,…

Ideja vodilja bila je kreirati časopis koji će biti zanimljiv i koristan za sve poduzetnike i ostale naše čitatelje. Naglasak stavljamo na mlade, obrađivanje lokalnih, odnosno regionalnih i nacionalnih tema iz svakodnevnog poduzetničkog života sa ciljem da sadašnji i budući poduzetnici razvijaju svijest o važnosti poduzetništva.

TEMELJNI PODACI:
Novi Poduzetnik d.o.o.
Valpovačka b.b., 31300 Beli Manastir
Osoba za zastupanje: Vladimir Mihajlović
Mobitel: 091/ 767 5 999, 091/600 80 52
Telefon: 031/ 284 850
Fax: 031/ 284 851
E-mail: poduzetnik.vlado@gmail.com
Web-stranica: www.poduzetnik.com.hr
OIB: 75921782798
Matični broj: 030116319
Žiro račun: 2360000-1102232243, Zagrebačka banka
IBAN: HR9623600001102232243
SWIFT kod: ZABAHR2X

Podržite bez modela ulaganja
Minimum amount is kn Maximum amount is kn

Modeli ulaganja

1 kn

Donacija prema želji. Ime svakog donatora bit će objavljeno na web stranicama projekta, kao i u časopisu Poduzetnik.

Donacija prema želji. Ime svakog donatora bit će objavljeno na web stranicama projekta, kao i u časopisu Poduzetnik.

0 Ulagača

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “BITI BOLJI – BE BETTER”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *