Upomoć ekipo – da ozdravi nam Pipo!

Mi smo neprofitna udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana koja valorizira istarski ruralni život i čuva kulturnu i prirodnu baštinu. Na našoj Didaktičkoj farmi živi Pipo, jedan od starijih boškarina u Istri koji nažalost boluje od tumora na stražnjoj lijevoj nozi. Pipa volimo svi – od članova udruge i posjetitelja farme do školske djece koja polaze Osnovnu školu Vodnjan i svakodnevno su aktivni na farmi. Sada trebamo vašu pomoć da prikupimo 20.000 kn za njegovu operaciju i opremu za njegu.

43 Ulagača 2 Sviđa mi se
21.800,00  (164.252,10 kn) PRIKUPLJENO
20.000,00  (150.690,00 kn) CILJ
Raised Percent :
109.00%

0 Dana do završetka
109.00% PRIKUPLJENO
Kampanja završena
Vodnjan, Hrvatska

Tko smo mi, koliko i za što skupljamo?

Mi smo neprofitna udruga Istarsko-Ekomuzej iz Vodnjana koja valorizira istarski ruralni život i čuva kulturnu i prirodnu baštinu, s ciljem podizanja svijesti o vrijednostima identiteta ruralnog života, uz uključivanje lokalne zajednice. Udruga ima tri uporišne točke:

 • Muzej lokalne zajednice – Kuću tradicija,
 • Didaktičku farmu – Muzej ruralne kulture i
 • Muzej lokalnih proizvoda – ECOLab.

Vrt i napuštene objekte lokalne škole pretvorili smo u Didaktičku farmu – Muzej ruralne kulture gdje prakticiramo ekološku poljoprivredu, biodinamiku i permakulturu, kombinirajući stara znanja i moderne tehnike, uzgajajući tradicionalne vrste voća, povrća i aromatičnog bilja. Školskoj djeci pomažemo da rastu zdravo, učeći ih o vrijednostima zdrave hrane, od sjemena do tanjura.

Vodnjansku školu doveli smo do zelene zastave međunarodnih Eko Škola. Uzgajamo autohtone sorte te proizvodimo tradicionalne proizvode.

Na Didaktičkoj farmi vodimo brigu o istarskim autohtonim životinjama koje su iz raznih razloga bivale napuštene. Jedna od tih životinja jest i boškarin Pipo (od milja zvanog Boško) na kojega je ova kampanja i usmjerena. Sav sakupljen novac bit će usmjeren ka jednome cilju, a to je pružanje potrebne medicinske pomoći boškarinu, koji nažalost boluje od tumora protekle tri godine, a koji je u tome periodu značajno uznapredovao.

“Nastojimo prikupiti 20.000,00 kuna za operaciju boškarina Pipa, jednog od starijih boškarina u Istri (a možda i najstarijeg), koji boluje od tumora koji mu je zahvatio stražnju lijevu nogu.”

Iznos od 20.000,00 kuna planiramo skupljati od 25. listopada 2021. do 15. studenog 2021. do kada ćemo morati podmiriti sve račune njegove operacije, dok će se sama operacija odviti u ponedjeljak, 25. listopada. Iako smo svjesni da se radi o kratkome roku, uvjereni smo kako ćemo zajedno doći do ciljanoga iznosa te kako će Pipo ponovno moći hodati našom Didaktičkom farmom. Moramo se pohvaliti da je naš Pipo kao simbol istarkog goveda dobar i u ulozi manekena – naime baš on krasi kolekcijsku razglednicu s vodenim žigom i celebrativnom markicom Hrvatske pošte.

Boškarin Pipo

Pipo se smatra jednim od starijih boškarina u Istri s napunjenih čak 15 godina! Istarska goveda uobičajeno naprave potomstvo te se s napunjenih 18 mjeseci mogu kastrirati. Nakon kastracije krzno im promijeni boju iz sive u bijelu. Kastrat boškarina može doseći kilažu preko 1.300 kilograma. Meso istarskog goveda je danas sve više cijenjeno što potiče uzgoj ove pasmine. No zašto to govorimo? Upravo zato što je takva sudbina čekala i Pipa dok ga nismo prisvojili i angažirali u edukativno-terapeutske svrhe. Pipo je već dugi niz godina s nama, živ i donedavno zdrav, a teži čak 1.175 kilograma. On je prva i jedina životinja svoje vrste pod našom skrbi i voljeli bismo da ostane s nama što je duže moguće.

Pipo boluje od tumora koji se nalazi na stražnjoj lijevoj nozi. Od istoga je obolio prije tri godine, 2018., te iako je tumor u početku bio pod kontrolom u zadnjoj je godini uznapredovao i značajno narastao. Kroz godinu dana, tumor veličine teniske loptice danas se može usporediti s rukometnom loptom. Naravno, životinji te veličine kvalitetno kretanje nužan je dio života a njegova dijagnoza to mu onemogućava. Novac sakupljen ovom kampanjom bit će usmjeren na plaćanje operacije tumora koju će izvršiti veterinarska ekipa pod vodstvom veterinara Aleksandra Plavšića.

Troškovi liječenja:

Ekipa veterinara koja bi operirala Pipa je iz Slovenije. Operacija i dolazak veterinara, lijekovi te analiza tumora, stojnica za operaciju i daljnju njegu koštaju 20.000 kuna.

Boško je jedan od nas. I to najveći. Godišnji trošak uzgoja i njege prelazi 20.000 kuna. Dakle, uzgoj ovoga boškarina za nas predstavlja samo ljubav!

Boškarin nije u poticajnom sustavu jer nije rasplodno grlo, kastriran je. U vlasništvu je Agencije za ruralni razvoj Istre a kod nas je na čuvanju. Bio je spreman za klaonicu kad smo odlučili preuzeti odgovornost za njega. Danas živi u najlijepšem školskom vrtu u Hrvatskoj, u Vodnjanu.

Što ako prikupimo više sredstava nego što je potrebno?

Ukoliko se ugodno iznenadimo i uspijemo spasiti Pipa i pri tome imati još novaca iz kampanje, Pipo neće biti jedina životinja koja će ispred sebe imati svjetliju budućnost. Na farmi imamo još 11 koza, 5 tovara, 2 ovce, 5 zečeva, 2 psa, 1 mačku i 20 kokoši. Preostali iznos raspodjelit će se za osiguranje njihove hrane i veterinarskih troškova.


Kako donirati (jednostavno je!)

Kako bi se uspješno izvršila uplata potrebno je:
1. na desnoj margini odabrati željeni iznos uplate;
2. u obrazac upisati tražene osobne podatke;
3. odabrati željeni način plaćanja:
a) Visa ili MasterCard kartica (opcija AgentCASH);
b) kriptovalutom (Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen i EOS) putem sustava PayCek (ovdje možete preuzeti upute za korištenje PayCeka);
c) KEKS Pay;
d) opća uplatnica ili internet/mobilno bankarstvo.
4. potvrditi uplatu prema daljnjim uputama platforme.

Nakon izvršenog plaćanja potrebno je sačekati određeno vrijeme do obrade uplate i njenog evidentiranja na stranici kampanje. Uplate izvršene općom uplatnicom ili internet/mobilnim bankarstvom evidentiraju se u roku od 1 do 2 radna dana, a uplate izvršene karticama, kriptovalutama ili KEKS Payom u roku od 1 do 12 sati.  

Za dodatne tehničke upite u vezi plaćanja molimo Vas da se obratite na e-mail adresu cedior.org@gmail.com ili na broj telefona +385 (0)98 611 467.

Koristimo priliku da se zahvalimo Zagrebačkoj banci i Bizzonukoji su omogućili plaćanje Visa i Mastercard karticama, Erste banci koja je omogućila plaćanje aplikacijom KEKS Pay, te Electrocoinu i PayCeku koji su omogućili plaćanje kriptovalutama Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar Lumen i EOS. Također zahvaljujemo hosting tvrtki Mydataknox na održavanju servera.


Temeljni podaci o nositelju kampanje

Naziv organizacije: Udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana / Associazione ISTRIANO – Ecomuseo di Dignano
Adresa organizacije: Narodni trg 8 / Piazza del popolo 8, 52215 Vodnjan – Dignano
Osoba za zastupanje: Dino Babić
E-pošta: info@istrian.org
Web stranica: www.istrian.org
Facebook: https://www.facebook.com/ISTRIANdeDignan
Instagram:
YouTube stranica: https://www.youtube.com/channel/UC9k_fxrR87jA2ZWj8ultR1w
OIB: 79418561081


Modeli ulaganja

150 €

Za ovaj iznos kao zahvalu za donaciju dobit ćete 2 razglednice na kojoj je naš Pipo! Rok dostave: listopad 2021.

Za ovaj iznos kao zahvalu za donaciju dobit ćete 2 razglednice na kojoj je naš Pipo! Rok dostave: listopad 2021.

11 Ulagača

Kampanja završena

700 €

Za ovu vas donaciju očekuje kalendar za 2022. godinu s motivima istarskih životinja s Didaktičke farme! Rok dostave: listopad 2021.

Za ovu vas donaciju očekuje kalendar za 2022. godinu s motivima istarskih životinja s Didaktičke farme! Rok dostave: listopad 2021.

3 Ulagača

Kampanja završena

1500 €

Za ovu donaciju naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Rok dostave: listopad 2022.

Za ovu donaciju naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Rok dostave: listopad 2022.

0 Ulagača

Kampanja završena

2500 €

Za ovu donaciju naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Doma ćete moći ponesti i poklon paket iznenađenja s autohtonim istarskim proizvodima. Hrana, piće, ulje, bilje samo su dio onoga što se može naći u vašoj poklon košari! Rok dostave: listopad 2022.

Za ovu donaciju naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Doma ćete moći ponesti i poklon paket iznenađenja s autohtonim istarskim proizvodima. Hrana, piće, ulje, bilje samo su dio onoga što se može naći u vašoj poklon košari! Rok dostave: listopad 2022.

0 Ulagača

Kampanja završena

4000 €

Za ovu donaciju očekuje vas večera za dvoje u Kući tradicija Ekomuzeja u Vodnjanu. Doživite jedinstveni ugođaj u posebnom ambijentu i domaću istarsku kužinu. Uz večeru, naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Doma ćete moći ponesti i poklon paket iznenađenja s autohtonim istarskim proizvodima. Hrana, piće, ulje, bilje samo su dio onoga što se može naći u vašoj poklon košari! Rok dostave: listopad 2022.

Za ovu donaciju očekuje vas večera za dvoje u Kući tradicija Ekomuzeja u Vodnjanu. Doživite jedinstveni ugođaj u posebnom ambijentu i domaću istarsku kužinu. Uz večeru, naš stručni voditelj provest će vas u obilazak Kuće tradicija, Aromatičnog vrta, maslinika i Didaktičke farme gdje ćete se moći slikati s našim Pipom i upoznati sve naše umiljate životinje. Doma ćete moći ponesti i poklon paket iznenađenja s autohtonim istarskim proizvodima. Hrana, piće, ulje, bilje samo su dio onoga što se može naći u vašoj poklon košari! Rok dostave: listopad 2022.

1 Ulagača

Kampanja završena
 • 28.10.2021.

  Operacija Boška je uspješno provedena!

  U ponedjeljak, 25.10., veterinarski tim iz Slovenije uspješno je operirao našeg Boška! Pacijent se odlično oporavlja uz njegu i terapiju antibioticima. Veterinari su za potrebe operacije donijeli privremenu stojnicu, no da bi nastavili njegovati Boška kako bi ostao pokretan, potrebno je izraditi stojnicu. Stojnica će biti prilagođena njegovim dimenzijama, a moći će je koristiti i druge životinje s Didaktičke farme.

 • Nalaz biopsije Boškovog tumora

  Stigao je nalaz biopsije Boškovog tumora. Dijagnosticiran je kožni i potkožni sarkom. Radi se o agresivnom malignom tumoru za kojeg nema podataka o načinu razvoja kod odraslog goveda. Tumorna masa je u potpunosti odstranjena te se nadamo da će naš Boško još dugo biti s nama.

Ime Iznos Datum
Hrvatska pošta d.d. 15.535,00  (117.048,46 kn) November 25, 2021
Irina Mišeta 50,00  (376,73 kn) November 22, 2021
Anonimno 200,00  (1.506,90 kn) November 15, 2021
Luka Jakopčić 1.000,00  (7.534,50 kn) November 08, 2021
Sandra Lovrecic 150,00  (1.130,18 kn) November 06, 2021
Anonimno 50,00  (376,73 kn) November 06, 2021
Anonimno 15,00  (113,02 kn) November 06, 2021
Lucija Šorić 100,00  (753,45 kn) November 05, 2021
Ira R 50,00  (376,73 kn) November 05, 2021
Višnja Levak 100,00  (753,45 kn) November 04, 2021
Anonimno 100,00  (753,45 kn) November 01, 2021
Anonimno 50,00  (376,73 kn) October 31, 2021
Sofia Banović 100,00  (753,45 kn) October 30, 2021
Irina Pucić 100,00  (753,45 kn) October 30, 2021
Anonimno 50,00  (376,73 kn) October 29, 2021
Ana Liktar Ćurić 50,00  (376,73 kn) October 29, 2021
Nermin Fehimovic 200,00  (1.506,90 kn) October 29, 2021
Anonimno 200,00  (1.506,90 kn) October 29, 2021
Tamara Gobo 150,00  (1.130,18 kn) October 28, 2021
Debeljuh Andrea 200,00  (1.506,90 kn) October 28, 2021
Helena Pola 200,00  (1.506,90 kn) October 28, 2021
Mia Kutic 100,00  (753,45 kn) October 28, 2021
Anonimno 50,00  (376,73 kn) October 28, 2021
Anonimno 1.000,00  (7.534,50 kn) October 28, 2021
Dina Ivas 100,00  (753,45 kn) October 28, 2021
Sold Léa 200,00  (1.506,90 kn) October 27, 2021
Saša Zelensek Kolin 100,00  (753,45 kn) October 27, 2021
Anonimno 200,00  (1.506,90 kn) October 27, 2021
ZVjezdan GObo 200,00  (1.506,90 kn) October 27, 2021
Anonimno 200,00  (1.506,90 kn) October 27, 2021
Jukić Sanela 1.000,00  (7.534,50 kn) October 27, 2021
hrCroatian