Nacionalna inicijativa za Imunološki zavod

Učinimo danas nešto na čemu će nam budućnost biti zahvalna!

Molimo Vas da u polje za komentar navedete jeste li spremni financijski podržati razvoj Imunološkog zavoda. Ukoliko jeste, molimo Vas da upišete i iznos koji ste spremni uložiti.

Image

Imunološki zavod je javnozdravstvena institucija čija povijest datira s kraja 19. stoljeća. Najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Kvaliteta njegovih proizvoda donijela mu je međunarodni ugled čime je bio jedan od najboljih ambasadora hrvatske medicine i znanosti. Nažalost, s početkom privatizacije i pretvorbe devedesetih godina kreće njegova devastacija i pad koji je zaustavljen tek s posljednjom promjenom upravljačke strukture, no s obzirom na tri desetljeća zanemarivanja nalazi se daleko od svog punog potencijala.

S obzirom na znanje kojim je raspolagao, opravdano je misliti da Hrvatska danas možda ne bi bila u karanteni ili bi joj situacija bila bitno olakšana da je 2015. godine započeta njegova obnova. Kako ne bismo ponovili istu grešku u budućnosti, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da Imunološki zavod stavi visoko na listu prioriteta i otvori dijalog sa predstavnicima javnog, akademskog, poslovnog i civilnog sektora te drugom zainteresiranom javnošću koja može ponuditi know how za njegovo vraćanje u punu funkciju.

Kroz kontakte koje smo u posljednjih nekoliko dana ostvarili s političkim strankama, akademskom zajednicom, civilnim društvom, poduzetnicima, sindikatima, braniteljima, sportašima, navijačkim skupinama, vjerskim zajednicama i drugim društvenim grupacijama, možemo istaknuti da postoji nacionalno jedinstvo oko ovog pitanja te da su građani spremni biti partner Vladi i pružiti svekoliku pomoć kako bi Imunološki zavod ponovno počeo proizvoditi lijekove i pritom ostao u državnom vlasništu. 

Imunološki zavod ponovno može postati

Štit nacionalnog zdravlja

Hrvatski izvozni brand

Jamac stabilne ekonomije

Ugled hrvatske znanosti u svijetu

Riječ javnosti

Statistika

Nacionalna crowdfunding kampanja

100% potpisnika apela je spremno uložiti u Imunološki zavod kako bi ostao u državnom vlasništvu i ponovno počeo proizvoditi lijekove te pokrenuo istraživanje i razvoj.

Javnozdravstveni suverenitet Hrvatske

100% anketiranih građana smatra da bi Hrvatska danas za vrijeme pandemije koronavirusa bila u bitno olakšanom položaju da Imunološki zavod djeluje u punom opsegu.

Građani i Vlada zajedno za Imunološki

Image
Građani i Vlada zajedno za snažan Imunološki zavod

Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) stavljaju na raspologanje svoje znanje i stručnjake Vladi RH i drugoj zainteresiranoj javnosti za ovu temu. 

Lajkajte Inicijativu na Facebooku i podijelite je sa svojim prijateljima