CroCube: prva hrvatska kockica u svemiru

Ne propusti priliku ispisati povijest i postati dio budućnosti Hrvatske: uključi se u veliku kampanju i pomogni nam lansirati prvi hrvatski satelit u svemir!

Tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association) pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama.

Za uspješnu misiju potrebno nam je 130.000 eura, a za gorivo puno znanja, dobre volje i zajedničkog doprinosa.

Kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.

Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX.

0 Ulagača 0 Sviđa mi se
0,00 kn PRIKUPLJENO
980.000,00 kn CILJ
Raised Percent :
0%

0 Dana do završetka
0% PRIKUPLJENO
, Hrvatska

Ciljevi i benefiti misije: započeti svemirsku eru u Hrvatskoj

CroCube misija početak je svemirske ere u Hrvatskoj. Njome želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i stvaranje naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije.

Želimo povećati interes za astronomiju i svemirske projekte uz jačanje (STEM) znanosti i visokotehnološkog poduzetništva.

Želimo stvoriti platformu za osnivanje prvog svemirskog centra u Hrvatskoj, postaviti temelj za razvoj svemirskog sektora te omogućiti stvaranje bolje sutrašnjice za našu djecu, za novu generaciju znanstvenika, inženjera i istraživača svemira.

Povećanjem broja investicija i zaposlenih u sferi robotike, svemirske tehnologije i ICT industrije smanjit ćemo nezaposlenost i spriječiti odlazak (mladih) intelektualaca iz zemlje te potaknuti otvaranje novih studijskih programa orijentiranih na svemirske tehnologije.

Promovirat ćemo Hrvatsku kao inovativnu zemlju te povećati hrvatski udjel u globalnom svemirskom sektoru.

Stvorit ćemo neovisnost o drugim satelitima uz stvaranje vlastitih misija i izvora podataka te ostvariti i njegovati suradnju s Europskom svemirskom agencijom, ali i ostalim, vodećim svemirskim tvrtkama.

„U Hrvatskoj imamo nekoliko fantastičnih kolega koji rade za Spacemanic te smo se zbog toga odlučili pomoći izraditi prvi hrvatski satelit te ponoviti uspješnu priču Slovačke, ali i Češke Republike.” – Jakub Kapuš, direktor tvrtke Spacemanic

Upoznaj CroCube nanosatelit i njegovu misiju

CroCube je mali satelit u obliku kocke. Izrađen je prema industrijskim standardima, a zbog svog prepoznatljivog oblika naziva se i CubeSat.

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica (eng. unit – jedinica). Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg.

CroCube satelit čine sljedeći sustavi i dijelovi:

 • Aluminijska struktura
 • Računalo
 • Napajanje
 • Sustav orijentacije i stabilizacije
 • Kamera
 • Sustav komunikacije

(Saznaj više o komponentama.)

CroCube će biti opremljen kamerom i radijskim odašiljačem. Njegova je misija fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta.

Za vrijeme trajanja misije svi zainteresirani građani moći će uživo na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom.

CroCube u sebi će imati i integriranu micro karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.

Inspirativna misija bez štetnih posljedica za Zemlju

Satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje.

Nadalje, satelit je smješten u nisku zemljinu orbitu (LEO, Low Eart Orbit), što to znači? Nakon izvjesnog vremena satelit će privući Zemljina gravitacija i on će u cijelosti izgorjeti u atmosferi. Za njime neće ostati nikakve krhotine ni tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.

Donirajte (kreditne kartice, opća uplatnica, kriptovalute)

Budi zvijezda naše CroCube misije i novčanom uplatom omogući realizaciju projekta, a mi ćemo svaku donaciju nagraditi promo materijalom i boarding pass svih donatora poslati u svemir!

Svi donatori, nakon evidentirane uplate, na e-mail će zaprimiti i Zahvalnicu za podršku CroCube misiji.

Donacije se mogu izvršiti na više načina:

 • kartičnim plaćanjem
 • kriptovalutama
 • virmanom
 • općom uplatnicom

Uplate putem virmana i općom uplatnicom:

 • Podatci o računu:
 • IBAN:
 • SWIFT KOD (za uplate iz inozemstva):

Tijek projekta

CroCube misija odvijat će se u dvije faze.

Faza 1 – PRIPREMA

 1. Organizacija tima, priprema i vođenje projekta te dizajn samog satelita
 2. Prikupljanje potrebne dokumentacije i sredstava za lansiranje satelita putem donacija i crowdfunding kampanje
 3. Promocija i edukacija (konferencije, mediji, predavanja, radionice, podcasti…)
 4. Organizacija zemaljske stanice
 5. Proizvodnja komponenata (hardver)
 6. Razvoj operacijskog sustava (softver)
 7. Sastavljanje satelita
 8. Testiranje rada satelita
 9. Priprema lansiranja satelita

Faza 2 – LANSIRANJE

 1. Lansiranje i aktivacija sustava satelita pri dolasku na željenu orbitu
 2. Stabilizacija i početak izvršavanja misije
 3. Operacijska faza prikupljanja i analize telemetrijskih podataka
 4. Izvještaj o uspješnosti misije
 5. Obrada podataka dobivenih od CroCube satelita u godinama koje dolaze, dokle god je satelit operativan
 6. Pripreme za buduće misije

Tko smo mi?

Iza CroCube misije stoji posada inovatora, programera, IT stručnjaka, radioamatera i svemirskih entuzijasta koji za sobom (i pred sobom) imaju brojne uspješne misije u suradnji sa svemirskim agencijama te vodećim svemirskim divovima poput SpaceX-a i ESA-e.

Udruga Adriatic Aerospace Association (A3)

A3 je najjača i najveća hrvatska udruga u domaćem i međunarodnom sektoru aero-svemira, s bazom u Zagrebu, a pokreće je znanstvenoistraživački kadar orijentiran na razvoj novih svemirskih tehnologija, proizvoda i usluga.

Ova jadranska aero-svemirska asocijacija okuplja međunarodne agencije za aero-svemir čime stvara okruženje u kojem svi pružaju svoj obol: industrija, akademija i javni sektor čijom se kolaboracijom stvara konkurentnost te jača pozicija Hrvatske u komercijalizaciji svemira. Zahvaljujući iskustvu i znanju članova Udruge, san o svemirskim projektima u Hrvatskoj uskoro će postati stvarnost.

“Snovi su snažna sila koja potiče kreativnost i inovativnost, a zvijezde su ultimativan resurs koji ih nadahnjuju, već milenijima. Dosezanje zvijezda ima mnogo izazova i još više odgovornosti. CroCube je mali korak u svemir, ali veliki skok za Hrvatsku, za obrazovanje mladih intelektualaca u vrhunskim tehnologijama koji će nastaviti pružati svoj doprinos u istraživanju svemira, koji će nastaviti sanjati i ostvarivati te snove, svojim idejama i inovacijama bit će nositelji promjena i razvoja vlastite zemlje, ali i razvoja svemirske ere na globalnoj razini. Jer posebnost svemirskih tehnologija leži u interdisciplinarnoj suradnji raznorodnih struka i pratiti rezultate znanstvenih istraživanja.” – g. Danko Bosanac, predsjednik Udruge A3

Spacemanic

Spacemanic je tvrtka za dizajn, pripremu i integraciju nanosatelitskih misija sa sjedištem u Bratislavi (Slovačka) i Brnu (Češka), fokusirana na isporuku provjerenih i inovativnih Cubesat rješenja, platformi, komponenti i usluga.

Tvrtka posjeduje pozamašno iskustvo rada sa svemirskim tehnologijama te je sposobna razviti, izgraditi i upravljati nanosatelitskim misijama. To dokazuju brojni uspješni orbitalni projekti poput: misije skCube (prvi slovački satelit u svemiru), GRBAlpha satelit za mjerenje gama zračenja, multifunkcionalan češki nanosatelit „VZLUSAT-2“, „BDSat“ za radioamatere te napredan „Planetum-1“ cubesat namijenjen obuci budućih raketnih znanstvenika i inženjera.

“Kao lider projekta prvog slovačkog satelita mogu vidjeti koliki je smisao i doprinos projekt pružio Slovačkoj Republici. Zbog njega je pokrenuta suradnja Slovačke i Europske Svemirske Agencije (ESA), nastali su novi studijski programi na slovačkim tehničkim sveučilištima, a projekt je aktivirao i nastanak slovačkog kozmičkog industrijskog ekosustava. Također je omogućio da Slovačka pronađe svoje mjesto među razvijenim zemljama koje imaju svemirske programe i imaju vlastita znanja i sredstva za lansiranje satelita u orbitu. Želim naše iskustvo i stečene vještine iskoristiti za pomoć drugim europskim zemljama te na taj način osnažiti položaj i kompetitivnost Europe u novom dobu svemirskih letova i svemirskih usluga.“ – g. Jakub Kapuš, CEO tvrtke Spacemanic

Osim nanosatelitskih platformi, Spacemanic pruža stručnost u radio komunikaciji i operacijama te upravlja s nekoliko zemaljskih radijskih postaja za satelitsku komunikaciju.

Volonteri

Kontakti

 • Organizatori misije:
 • Adresa organizacije:
 • OIB:
 • Osoba za zastupanje:
 • E-pošta:
 • Telefon:
 • Mobitel:
 • Web stranica: www.crocube.hr
 • Facebook:
 • Instagram:
 • YouTube:
Podržite bez modela ulaganja Minimum amount is kn Maximum amount is kn

Modeli ulaganja

75 kn

POŠALJI OMILJENU FOTKU U SVEMIR!rnZa samo 75 kn (10 €) ti i tvoji najbolji prijatelji, omiljeni ljubimac, obitelj ili najdraži meme možete dotaknuti rub Zemljine atmosfere!rnPomogni prvoj hrvatskoj kockici poletjeti i pridruži nam se u svemiru!rnPodupri realizaciju projekta CroCube – Prvi hrvatskog satelita u orbiti.

POŠALJI OMILJENU FOTKU U SVEMIR!rnZa samo 75 kn (10 €) ti i tvoji najbolji prijatelji, omiljeni ljubimac, obitelj ili najdraži meme možete dotaknuti rub Zemljine atmosfere!rnPomogni prvoj hrvatskoj kockici poletjeti i pridruži nam se u svemiru!rnPodupri realizaciju projekta CroCube – Prvi hrvatskog satelita u orbiti.

0 Ulagača

Estimated Delivery: Kol, 2023

100 kn

DONACIJA BIJELOG PATULJKA rnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misije

DONACIJA BIJELOG PATULJKA rnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misije

0 Ulagača

Estimated Delivery: Kol, 2023

350 kn

PLANETARNA DONACIJArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misijernBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)

PLANETARNA DONACIJArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misijernBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)

0 Ulagača

Estimated Delivery: Kol, 2023

750 kn

DONACIJA CRVENOG DIVArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misijernBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)rnMajica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine)

DONACIJA CRVENOG DIVArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnNaljepnica CroCube misijernBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)rnMajica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine)

0 Ulagača

Estimated Delivery: Kol, 2023

1000 kn

GALAKSIJA DONACIJArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)rnNaljepnica CroCube misijernPlatnena torba (brending misije + tekst)rnMajica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine)rnBrendirani rokovnik i kemijska olovka /ili/ brendirana šilterica

GALAKSIJA DONACIJArnBoarding pass i slanje tvog imena u svemirrnBrendirani privjesak za ključeve (brending misije)rnNaljepnica CroCube misijernPlatnena torba (brending misije + tekst)rnMajica kratkih rukava (brending misije + tekst + odabir veličine)rnBrendirani rokovnik i kemijska olovka /ili/ brendirana šilterica

0 Ulagača

Estimated Delivery: Kol, 2023
hrCroatian