Cedior i ICFC pružili podršku inicijativi “Zaorimo hrvatska polja!”

Aktualna pandemija koronavirusa je razotkrila brojne probleme, a jedan od najočitijih je i nedostatak poljoprivredne proizvodnje unutar granica Republike Hrvatske zbog čega uvozimo više od 50% prehrambenih proizvoda. Kako bi se to promijenilo, pokrenuta je inicijativa „Zaorimo hrvatska polja!“ s ciljem mobilizacije hrvatskog poljoprivrednog potencijala i stavljanja u pogon preko 400 000 hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta.

Inicijativu je pokrenuo OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba. Oikon je konzultantska kuća / znanstveni institut koji već 22 godine obavlja poslove vezane uz zaštitu prirode i okoliša te upravljanje prirodnim resursima te je jedna od vodećih na tom području u Hrvatskoj i regiji.

Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) prepoznali su važnost ove Inicijative te će se uključiti u njenu provedbu s Akademijom ruralnog razvoja (ARR) i AgroCrowdfunding Acceleratorom (ACA) koje će voditi Zoran Rajn, predsjednik Cediora i direktor ICFC, te Marko Jozić, Cediorov programski menadžer za agronomiju.

Akademija ruralnog razvoja (ARR) je edukativni program o korištenju resursa ruralnih sredina s ciljem njihova održiva razvoja, a AgroCrowdfunding Accelerator (ACA) je oblik mentorske podrške i umrežavanja za novoosnovane i već postojeće tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane u trajanju od 3 mjeseca tijekom koja stječu vještine i znanja potrebna za uspješnu pripremu i provedbu crowdfunding kampanje.

Sve novosti o Inicijativi moguće je pratiti putem Facebook stranice Zaorimo hrvatska polja, a svi koji žele sudjelovati u raspravama i komentarima o problemima u hrvatskoj poljoprivredi i kako ih riješiti, mogu se pridružiti Facebook grupi Zaorimo hrvatska polja – grupa.

hrCroatian