Cedior pokrenuo Nacionalnu inicijativu za Imunološki zavod

Imunološki zavod je javnozdravstvena institucija čija povijest datira s kraja 19. stoljeća. Najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Kvaliteta njegovih proizvoda donijela mu je međunarodni ugled čime je bio jedan od najboljih ambasadora hrvatske medicine i znanosti. Nažalost, s početkom privatizacije i pretvorbe devedesetih godina kreće njegova devastacija i pad koji je zaustavljen tek s posljednjom promjenom upravljačke strukture, no s obzirom na tri desetljeća zanemarivanja nalazi se daleko od svog punog potencijala.

S obzirom na znanje kojim je raspolagao, opravdano je misliti da Hrvatska danas možda ne bi bila u karanteni ili bi joj situacija bila bitno olakšana da je 2015. godine započeta njegova obnova. Kako ne bismo ponovili istu grešku u budućnosti, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da Imunološki zavod stavi visoko na listu prioriteta i otvori dijalog sa predstavnicima javnog, akademskog, poslovnog i civilnog sektora te drugom zainteresiranom javnošću koja može ponuditi know how za njegovo vraćanje u punu funkciju.

Kroz kontakte koje smo u posljednjih nekoliko dana ostvarili s političkim strankama, akademskom zajednicom, civilnim društvom, poduzetnicima, sindikatima, braniteljima, sportašima, navijačkim skupinama, Crkvom i drugim društvenim grupacijama, možemo istaknuti da postoji nacionalno jedinstvo oko ovog pitanja te da su građani spremni biti partner Vladi i pružiti svekoliku pomoć kako bi Imunološki zavod ponovno počeo proizvoditi lijekove i pritom ostao u državnom vlasništu. 

Vlada i građani zajedno za snažan Imunološki zavod

Učinite danas nešto na čemu će Vam budućnost biti zahvalna.
Ovdje potpišite apel Vladi za oživljavanje Imunološkog zavoda i podijelite dalje! #ZaImunološki
https://croinvest.eu/za-imunoloski/

hrCroatian