Otvorene prijave za učenike i studente za sudjelovanje u projektu Crowdfunding u školama

U okviru projekta Crowdfunding u školama kojeg financijski podupire Grad Zagreb, a preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) and Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) će održati četiri radionice pod nazivom „Crowdfunding – inovativni model financiranja projekata“ za učenike srednjih škola i studente s područja Grada Zagreba.

Crowdfunding (eng. crowd – mnoštvo; funding – financiranje) ili grupno financiranje je inovativan i demokratski model financiranja projekata koji podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata putem internetske platforme i omogućavanje građanima da u njega ulože novac. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti. Godišnje se putem crowdfundinga investira preko 35 mlrd. dolara, a procjena Svjetske banke za 2025. godinu iznosi 95 mlrd. Ne čudi stoga što je svjetska financijska kuća Goldman Sachs imenovala crowdfunding kao model financiranja koji će iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište.

Mjesto i vrijeme održavanja radionica

Prva radionica u kojoj će poseban naglasak biti stavljen na mogućnosti za agronomski sektor održat će se u suradnji s Hrvatskim agroekonomskim društvom (HAED) u četvrtak 3. prosinca 2020. od 12 do 17 h u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta, Svetošimunska 25, Zagreb.

Druga radionica će biti održana u četvrtak 28. siječnja 2021. od 13 do 18 h na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (FFRZ) Svečilišta u Zagrebu, Jordanovac 110, Zagreb.

Treća radionica će biti održana u petak 19. ožujka 2021. od 12 do 17 h na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Dvorana 19, Trg John F. Kennedy 6, Zagreb. Radionica će biti održana u suradnji s Financijskim klubom and Institutional investors LAB-om koji su aktivni pri Ekonomskom fakultetu.

Četvrta radionica će biti održana u okviru Svjetskog i Europskog tjedna novca u ponedjeljak 22. ožujka 2021. od 12 do 17 h u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), Avenija Dubrovnik 15, Zagreb. Radionica će biti održana u suradnji s VERN-om.

Prijava za radionicu

Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola i studenti s područja Grada Zagreba. Prijave se zaprimaju na e-mail adresu cedior.org@gmail.com. Broj mjesta je ograničen.

Učenike i studente molimo da u prijavi istaknu koju obrazovnu ustanovu pohađaju i imaju li vlastiti projekt kojeg žele pokrenuti.

Koje teme će edukacija sadržavati?

1. Uvod u crowdfunding – temeljni pojmovi, povijesni razvoj, statistika i pregled stanja na tržištu, dostupni modeli crowdfundinga, prednosti i nedostaci modela, zakonsko uređenje crowdfundinga u Hrvatskoj i EU
2. Crowdfunding platforme – pregled domaćih i međunarodnih platformi te njihovih uvjeta za financiranje projekata
3. Izrada i provedba crowdfunding kampanje – poslovna analiza, prezentacija projekta na platformi, marketing i upravljanje kampanjom, najčešće greške, savjeti i iskustva
4. Primjeri uspješnih reward, lending, equity i kvazi-equity kampanja iz Hrvatske i inozemstva
5. Praktične vježbe pretvaranja projektne ideje u crowdfunding kampanju – razrada projekata polaznika putem crowdfunding canvas poslovnog modela i prezentacija preporuka za financiranje pojedinih projekata
6. Dodatna konzultativna nastava s polaznicima

Što će biti ishod radionice?

Po završetku radionice polaznici će naučiti kako uspješno izraditi i provesti crowdfunding kampanju za vlastiti projekt te ćemo ih potaknuti da sudjeluju u Crowdfunding Social Challengeu – izazovu usmjerenu na rješavanje nekog društvenog problema putem crowdfundinga. Cilj je da svaka škola visoko učilište pokrene barem jednu crowdfunding kampanju i uspješno riješi neki društveni problema iz svog okruženja pri čemu će imati potporu crowdfunding platforme Croinvest.

Polaznici će po završetku radionice steći certifikat Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) o odslušanom programu, a suorganizatorima radionica dodijelit će se certifikat društvene odgovornosti – Crowdfunding Literacy Certificate. Certifikat se dodjeljuje poslovnim subjektima, udrugama, javnim tijelima i akademskim institucijama koja svojim djelatnicima i korisnicima omogućavaju edukaciju o crowdfundingu, a što ih čini društveno odgovornim subjektima koji doprinose poduzetničkoj pismenosti i stvaranju društva jednakih prilika.

O predavačima

Zoran Rajn je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC). Temom grupnog financiranja bavi se već gotovo 10 godina, osobito pitanjima pravnog uređenja crowdfundinga, povezivanja crowdfundinga s državnim i financijskim institucijama, regionalizacije crowdfundinga, uključivanja crowdfundinga u obrazovni sustav i dr. Autor je prvog hrvatskog programa cjeloživotnog obrazovanja o crowdfundingu Voditelj pripreme i provedbe crowdfunding kampanje te prvog akceleratorskog programa o crowdfundingu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za social impact organizacije. Mentor je na temu crowdfundinga za više poduzetničkih potpornih institucija u javnom sektoru u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Pokretač je edukativnog projekta Crowdfunding u školama za učenike srednjih škola i studente koji se nalazi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i drugih institucija na državnoj i lokalnoj razini. Sudjelovao je u osnivanju tri crowdfunding platforme – Croinvest.euCroenergy.eu and Registra humanitarne pomoći RH. Razvija sustave utemeljene na umjetnoj inteligenciji za primjenu u crowdfunding industriji. Dosad je savjetom pomogao više od stotinjak projekata i mentorirao više od 1 000 polaznika edukacija. Dobitnik je Certifikata kvalitete za bavljanje crowdfundingom od strane konzorcija organizacija okupljenih oko EU projekta CrowdStream, na kojem je vodeći partner Agency for European Integration and Economic Development čiji je osnivač austrijsko Ministarstvo financija, i nagrade Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu prvog pravnog tumačenja crowdfundinga u Hrvatskoj. Sudjeluje u godišnjim istraživanjima Sveučilišta u Cambridgeu na temu crowdfundinga u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Osim crowdfundinga, područje interesa su mu inovativni modeli financiranja projekata, društvene inovacije i društveno poduzetništvo.

Hrvoje Maras završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer financije te ima preko deset godina iskustva u struci. Trenutno je zaposlen u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na poziciji glavnog ekonomista gdje vodi poslove vezane uz izradu i provedbu međunarodnih projekata, ekonomsko-financijskih analiza te promociju inovativnih modela financiranja (crowdfunding, ESCO). Voditelj je crowdfunding platforme Croenergy.eu.

en_USEnglish