Predstavljen inovativni program financiranja projekata temeljen na crowdfundingu i proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije

U suradnji Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) and Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC), na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu održan je Info dan na kojem je predstavljen inovativni program financiranja projekata „CLIPPER – crowdfunding shema za inovativne projekte“ temeljen na crowdfundingu i proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije.

Program se provodi u okviru INTERREG projekta CLIPPER (Creating a leadership for maritime industries – New opportunities in Europe) koji ima za cilj razvijanje i pružanje novih modela podrške dionicima unutar sektora plave ekonomije u Francuskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Finskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Program je prvi takve vrste u Hrvatskoj i na području srednje i jugoistočne Europe, a RERA će putem njega bespovratno financirati 30% vrijednosti projekta, dok će preostalih 70% prijavitelji prikupljati putem crowdfunding kampanje. Prihvatljivi prijavitelji su poduzeća (poduzeće je svaki subjekt koji se bavi ekonomskom djelatnošću, bez obzira na njegov pravni oblik) sa sjedištem na području Splitsko-dalmatinske županije čiji su projekti povezani sa plavom ekonomijom (obalni i nautički turizam, brodogradnja, akvakultura, pomorski transport, energetika, kartiranje podmorja, iskorištavanje mineralnih sirovina, biotehnologija, gospodarenje morskim otpadom, podvodno graditeljstvo, robotika i IT projekti povezani s morem).

Poziv za dostavu projektnih prijava je otvoren do 30. lipnja 2020., a cjelokupni tekst Poziva i obrazac za prijavu projektne ideje je moguće preuzeti here. Svi prijavitelji će primiti savjetodavnu pomoć Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) za pripremu i provedbu vlastitih kampanja.

Nakon što je gospođa Gorana Baničević iz RERA-e predstavila Poziv za dodjelu sredstava, održana je i radionica putem koje su se sudionici detaljnije upoznali sa crowdfundingom (eng. crowd – mnoštvo; funding – financiranje) ili grupnim financiranjem koje podrazumijeva javno predstavljanje nekog projekta putem internetske platforme i omogućavanje građanima da u njega ulože novac, pri čemu je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti. Radionicu je održao Zoran Rajn, predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC).

Čestitamo RERA-i i Splitsko-dalmatinskoj županiji na kontinuiranom stvaranju boljih financijskih uvjeta za svoje građane i stjecanju Crowdfunding Literacy certifikata koji se dodjeljuje organizacijama koje svojim korisnicima omogućavaju edukaciju o crowdfundingu, a što ih čini društveno odgovornim subjektima koji doprinose financijskoj demokratizaciji društva.

en_USEnglish