Nenad Bach: Potrebna nam je kultura mikroulaganja

Povodom izlaska jubilarnog 100. broja časopisa Poduzetnik koji već devetu godinu zaredom izlazi diljem Hrvatske, uvod u broj napisao je svjetski poznat hrvatski umjetnik s američkom adresom Nenad N. Bach, koji kao jedan od glavnih stupova budućeg razvoja Hrvatske vidi mikroulaganja u mala poduzeća.

S obzirom da je Centar za društvene inovacije i održivi razvoj osobito posvećen temi crowdfundinga, držimo da su takva razmišljanja izuzetno važna za daljnji razvoj toga područja te stoga prenosimo dio Uvodnika: 

“Dopala me čast napisati Uvodnik i to upravo za stoti broj. Zasluge za najuspješniji časopis o malom i srednjem poduzetništvu u Hrvata prije svega idu osnivačima Tihomiru Jelaviću i suksesivno Vladimiru Mihajloviću koji je i glavni urednik i deus ex machina, uz sjajnu suradnicu Mirjanu Glavaš, stalnog suradnika Gorana Milića, kojeg ne treba posebno predstavljati, britke i duhovite Katice Amidžić Peročević te pregršt stalnih i vjernih suradnika. Iskoristit ću priliku reći nešto što mi je na pameti već desetljećima, a nije palo na plodno tlo u Hrvatskoj, do sada.

Radi se o kulturi mikro ulaganja u mala poduzeća od 1-5 zaposlenika. Naime, baza svakog uspješnog društva je upravo malo i srednje poduzetništvo. Moja ideja nije originalna već je potvrđena diljem svijeta. Radi se o tome da kada god dođem u Hrvatsku svi govore o nekim velikim milijunskim projektima i kad to čujem odmah uključim ”bullshit” filter jer znam da, svaka čast iznimkama, upravo mali projekti imaju šanse podignuti cijelo društvo kao što plima digne sve barke, a ne samo jahte kao što to imamo prilike osjetiti danas.

Podržite kreativne pravnike koji MORAJU pojednostavniti taj Gordijski Čvor Hrvatske Administracije. Državni aparat stoji na putu razvoja svake kreativne osobe, jer malo je onih koji se mogu nositi s brutalnom nepodnošljivošću administrativnog postojanja. 
No patnju na stranu.

Kako sad stoje stvari i želje, Imunološki Zavod će biti spašen i unaprijeđen upravo tim mikro ulaganjima anonimnih, vrijednih i domoljubnih građana kroz komanditno društvoVisia Croatica. Ako taj model uspije onda se može govoriti i o cestama, ali i više od toga, a to je ulaganje građana Hrvatske i Dijaspore u male projekte koji obitelj hrane.”

Upravo će u stotom broju izaći i dosad najveći intervju o crowdfundingu s voditeljom Centra i osnivačem prve hrvatske crowdfunding platforme Croinvest.eu Zoranom Rajnom, u kojem po prvi puta detaljnije govori o modelima regionalizacije crowdfundingai povezivanja crowdfundinga s državnim institucijama i financijskim sektorom. Pored toga, govori i o osnivanju Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske koristeći modele crowdfundinga, inicijativi za kupnju Imunološkog zavoda te nekim drugim vrijednim idejama za budući razvoj crowdfundinga u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.  

Centar se pojavljuje i u sklopu rubrike Biti Bolji na temu radionica o crowdfundingu i društvenim inovacijama koje smo krajem travnja održali za učenike Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Ekonomske škole Đakovo, a kroz koje smo nastojali učenicima poručiti da smisao učenja nije samo spoznati kakav je svijet, već i kako ga promijeniti. Seriju sličnih radionica održat ćemo u narednom periodu diljem Hrvatske, a s ciljem poticanja mladih na društveni angažman.

Sav novac prikupljen od prodaje 100. broja časopisa bit će usmjeren u razvoj edukativno-kreativnog projekta Biti Bolji – Be Better koji je usmjeren na edukaciju mladih o poduzetništvu, ali i drugih tema od osobitog društvenog značaja. Naručite 100-ti broj časopisa za sebe ili ga poklonite osnovnoj i srednjoj školi ili fakultetu kojeg ste pohađali, poslovnom partneru, prijatelju ili nekome do koga vam je stalo. Time činite višestruko dobro i dajete doprinos razvoju poduzetništva koje je jedan od glavnih temelja uspješnog 

hrCroatian