Održan CrowdStream Meetup

U Zagrebu je održan prvi CrowdStream Meetup. Ovaj događaj organiziran je s ciljem predstavljanja „CROWDfunding to mainSTREAM innovation“ projekta na kojem je Razvojna agencija Zagreb partner. Kroz CrowdStream Meetup detektirani su i profilirani svi relevantni regionalni pružatelji usluga u korištenju CF modela financiranja.

Nakon pozdravnog govora Frane Šesnića, direktora Razvojne agencije Zagreb, detalje o projektu prezentirao je Marko Helfrih, voditelj CrowdStream projekta. U okviru prezentacije sudionici su imali priliku upoznati se s relevantnim pokazateljima rasta i razvoja CF industrije u Europskoj uniji, kako u kontekstu volumena financiranja, tako i broja CF platformi i financiranih projekata.

Tijekom događaja sudionici su imali priliku saslušati i izlaganje Antonija Pušića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus, koji je na vlastitom uspješnom primjeru uporabe crowdfundinga kroz kampanju Solar Retro Sailboat pokazao kako inovativnošću uspjeti u prikupljanju potrebnih sredstava. Tom prilikom Rambo Amadeus je istaknuo: „Svaki čovjek ima inovativni kapacitet, a može ga realizirati spajanjem racionalnog i intuitivnog. Trebamo samo prevladati strah i definirati svoju inovativnu ideju. Često su na prvi pogled ideje bez perspektive uspjele osvojiti tržište i stvoriti velike profite. Ideja svakako ima najveću važnost. Ona mora biti toliko privlačna da na sebe skreće pažnju.  U današnje digitalno doba ideje se više ne skrivaju po patentnim zavodima. Danas su one odmah izložene kritici javnosti.“

Projekt “CROWDfunding to mainSTREAM innovation” sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz program INTERREG Danube 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.649.950,00 eura, od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj namijenjeno ukupno 161.952,00 eura. Glavni cilj projekta je poboljšati učinkovitost javne/privatne poduzetničke podrške u dunavskoj regiji za spin-off, start-up i društvena poduzeća u njihovom korištenju grupnog financiranja.

Događaju je prisustvovao i Zoran Rajn, predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj koji je predstavio iskustva Cediora vezano uz crowdfunding platformu Croinvest.eu i Registar humanitarne pomoći Republike Hrvatske. Također, prikazao je zakonodavni okvir za uređenje crowdfundinga u Hrvatskoj.

Službenu stranicu projekta možete vidjeti ovdje.

hrCroatian