Cedior pokreće edukativni projekt Crowdfunding u školama

Što je Crowdfunding u školama?
Crowdfunding u školama je edukativni projekt Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) namijenjen učenicima srednjih škola i studentima kroz koji će se imati prilike upoznati s crowdfundingom kao inovativnim modelom financiranja projekata i naučiti kako pripremiti i provesti uspješnu crowdfunding kampanju.

Što je crowdfunding?
Crowdfunding (eng. crowd – mnoštvo; funding – financiranje) ili grupno financiranje podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata, najčešće putem internetske platforme, i omogućavanje građanima da u njega ulože novac. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti.

Zašto je crowdfunding važan?
Crowdfunding je iznimno važan jer otvara mogućnost lakšem financiranju projekata. Ta mogućnost je još veća ukoliko ga se kombinira s tradicionalnim načinima financiranja poput državnih potpora, kredita, EU sredstava ili investicijskih fondova. Postoje mnogi primjeri gdje su tvrtke ili udruge započele svoj razvoj financiranjem putem crowdfundinga, jer na drugi način nisu mogle doći do novca, da bi kasnije izrasle u velike organizacije.

Što govore brojke o crowdfundingu?
Trenutno u svijetu postoji preko 2 500 crowdfunding platformi, pokrenuto je preko 2,5 milijuna kampanja, godišnje se putem crowdfundinga izvrti 35 milijardi dolara. Procjena Svjetske banke za 2025. godinu je 95 mlrd. dolara, a prema nekim drugim procjenama čak i 300 mlrd. O velikoj prilici za rast govori i podatak da je tek 30% svjetske populacije upoznato s idejom crowdfundinga. Ne čudi stoga što je svjetska financijska kuća Goldman Sachs imenovala crowdfunding kao model financiranja koji će iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište. 

Kakva je situacija u Hrvatskoj?
Od 2011. do danas pokrenuto je preko 300 kampanja od čega preko 80 uspješno. Prikupljeno je oko 50 milijuna kuna od preko 25 tisuća ulagača. Imamo 8 platformi – Croinvest.eu, Croenergy.eu, Registar humanitarne pomoći RH, Čini pravu stvar, Funderbeam, ZEZinvest, AMPnet IO i Capital Partners. Prema istraživanju Cediora, 2014. imali smo 1% upoznatih s crowdfundingom, a procjena za 2018. godinu je 3% populacije. Čeka nas veliki posao!

Primjer dobre prakse
Jedan od najznačajnijih primjera važnosti crowdfundinga u Hrvatskoj je kampanja STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole koju je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih. Kampanja je prikupila preko 2 milijuna kuna od 2 364 donatora i stvorila pretpostavku za reformu školstva u STEM području na koju se ugleda i ostatak svijeta. Bez crowdfundinga to ne bi bilo moguće!
https://www.indiegogo.com/projects/bbc-micro-bit-stem-revolucija-u-skolama#/

Koje teme će edukacije sadržavati?
1. Izvori financiranja za projekte
2. Što je crowdfunding?
3. Koje vrste crowdfundinga postoje?
4. Povijesni prikaz razvoja crowdfundinga
5. Statistika na razini svijeta
6. Crowdfunding u Hrvatskoj
7. Prednosti i nedostaci crowdfundinga
8. Pravna osnova za uređenje crowdfundinga u Hrvatskoj
9. Crowdfunding platforme u Hrvatskoj i inozemstvu
10. Izrada i provedba crowdfunding kampanje
11. Primjeri uspješnih reward, lending i equity crowdfunding kampanja
12. Praktične vježbe pretvaranja projektne ideje u crowdfunding kampanju

Što će biti ishodi radionice?
Po završetku radionice učenici i studenti će naučiti kako uspješno izraditi i provesti crowdfunding kampanju te ćemo ih potaknuti da sudjeluju u Crowdfunding Social Challengeu – izazovu usmjerenu na rješavanje nekog društvenog problema putem crowdfundinga. Osim sa crowdfundingom, kroz edukaciju će se upoznati i s drugim izvorima financiranja projekata (državne potpore, EU fondovi i programi, komercijalne i razvojne banke, investicijski fondovi, poslovni anđeli) kao i s pojmovima kao što su društvene inovacije, društveno poduzetništvo, održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Na kraju će dobiti i Diplomu o odslušanom programu.

Imamo li još kakvo iznenađenje?
Osim što će znanje moći iskoristiti za vlastite projekte, imat će prilike sudjelovati i u Crowdfunding Case Study Contestu kroz koji će raditi na pretvaranju konkretnih projekata u crowdfunding kampanje. Timovi koji će biti najuspješniji u tome osvojit će i vrijedne nagrade sponzora natjecanja te određen equity udio u projektu na kojem će raditi.

Moto projekta
Naš glavni cilj – naučiti Vas koristiti alat kojim ćete postići svoje glavne ciljeve.

O Cedioru
Centar za društvene inovacije i održivi razvoj osnovan je 2012. godine s ciljem osmišljavanja inovativnih i održivih rješenja za aktualne društvene probleme. Djeluje kao nezavisna, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija. Od svojih samih početaka bavi se i temom crowdfundinga te je na tu temu prepoznat i u zemlji i u inozemstvu. Trenutno je u procesu izrade novog dizajna i tehničkog rješenja prve hrvatske crowdfunding platforme Croinvest.eu u suradnji sa Zagrebačkom bankom i AgentCASH-om.

O predavaču
Zoran Rajn je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC). Temom grupnog financiranja bavi se već gotovo 10 godina, osobito pitanjima pravnog uređenja crowdfundinga, povezivanja crowdfundinga s državnim i financijskim institucijama, regionalizacije crowdfundinga, uključivanja crowdfundinga u obrazovni sustav i dr. Autor je prvog hrvatskog programa cjeloživotnog obrazovanja o crowdfundingu Voditelj pripreme i provedbe crowdfunding kampanje te prvog akceleratorskog programa o crowdfundingu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za social impact organizacije. Mentor je na temu crowdfundinga za više poduzetničkih potpornih institucija u javnom sektoru u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Pokretač je edukativnog projekta Crowdfunding u školama za učenike srednjih škola i studente koji se nalazi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i drugih institucija na državnoj i lokalnoj razini. Sudjelovao je u osnivanju tri crowdfunding platforme – Croinvest.eu, Croenergy.eu i Registra humanitarne pomoći RH. Razvija sustave utemeljene na umjetnoj inteligenciji za primjenu u crowdfunding industriji. Dosad je savjetom pomogao više od stotinjak projekata i mentorirao više od 1 000 polaznika edukacija. Dobitnik je Certifikata kvalitete za bavljanje crowdfundingom od strane konzorcija organizacija okupljenih oko EU projekta CrowdStream, na kojem je vodeći partner Agency for European Integration and Economic Development čiji je osnivač austrijsko Ministarstvo financija, i nagrade Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu prvog pravnog tumačenja crowdfundinga u Hrvatskoj. Sudjeluje u godišnjim istraživanjima Sveučilišta u Cambridgeu na temu crowdfundinga u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Osim crowdfundinga, područje interesa su mu inovativni modeli financiranja projekata, društvene inovacije i društveno poduzetništvo.

Završne riječi kao početak nove suradnje
Crowdfunding je alat koji snaži naš demokratski i gospodarski potencijal i stoga mu se važno ozbiljno posvetiti. Mnogi projekti nikad ne bi ugledali svjetlo dana bez crowdfundinga i zato vas, dragi prijatelji, zovemo da se uključite u ovu uzbudljivu avanturu i pomognete našim nastojanjima u razvijanju kompetencija kod mladih koje će učiniti vidljive promjene u društvu. 

en_USEnglish