Cedior sudjelovao u 16. humanitarnoj utrci Terry Fox Run i predstavio inicijativu za osnivanje Registra humanitarne pomoći RH

20. rujna na Jarunu održao se 16. humanitarni maraton Terry Fox Run koji je okupio oko 5 000 sudionika. Akciju su građani podržali trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom prigodnih majica. Prije i nakon utrke građani su mogli uživati u zabavno-glazbenom programu. U trci je sudjelovao i Centar za društvene inovacije i održivi razvoj koji je u druženju s građanima predstavio inicijativu za osnivanje Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske u obliku crowdfunding platforme.

Cilj trke Terry Fox Run je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4 900 000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka. 

Maraton nade organizirali su Veleposlanstvo Kanade i agencija MPG u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val.  Pokroviteljstvo nad trkom potpisuju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te gradonačelnik Milan Bandić.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima i u 67 zemalja diljem svijeta.

en_USEnglish